Dylemat, jaka platforma sprz

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
ring-s

Dylemat, jaka platforma sprzętowa na serwer?

Post autor: ring-s »

Witam.
Zastanawiam się nad zbudowaniem serwera domowego i zastanawiam się nad platformą, znalazłem takie dwie ciekawe oferty:
ALIX-BOARD-6E1
UBNT-ROUTERSTATION-PRO

Moje wymagania:
[INDENT]system: Debian,
ruter sieciowy,
serwer plików (samba),
serwer wydruku,
punkt dostępowy,
serwer www, ftp.[/INDENT]
Plusem tych platform jest niski pobór prądu oraz możliwość rozbudowy (miniPCI, są dostępne też karty sata na miniPCI/miniPCIe).

Naczytałem się też dużo pozytywnych opinii na temat Alix, plusem jest to że procesor jest wspomagany przez jądro Linuksa, moduły szyfrowania i generator liczb losowych.

Plusem UBNT są 4 porty GbEthernet i szybszy procesor i niższa cena, jednakże nie znalazłem nic więcej o wydajności tej platformy. Czy większa prędkość taktowania procesora przekłada się lepszą wydajność i jak Debian radzi sobie z tą płytką

Jak ktoś jest doświadczony w tym temacie to prosiłbym o radę, a może ktoś ma inne ciekawe propozycje.

Dziękuję za wszelkie rady.
bullseye

Post autor: bullseye »

Ten drugi z tego co zauważyłem ma system Open-WRT a to Debian nie jest.
Może coś pokroju:
ZOTAC IONITX-F

Ma WiFi, kartę sieciową, możliwość rozbudowy, szybki procesor i kartę, może działać chłodzona pasywnie, dużo nowych złączy i Debian by śmigał jak szalony, w 100% nadaje się do twoich wymagań.
ring-s

Ciekawe, jednak ta płyta:
[INDENT]wymaga dodatkowego komputerowego zasilacza,
pobiera min 25W a może i więcej,
potrzebuje drogiej obudowy,[/INDENT]

Mam taki ruter zainstalowany na laptopie Toshiba tecra M2 i z pewnością do takich zastosowań jest dużo bardziej wydajniejszy niż ta płyta, którą oferujesz (nie używam trybu graficznego).

Płytki mojej propozycji pobierają kilka wat mocy, są bardzo małe i dlatego się nimi zainteresowałem.

Pozdrawiam.
bullseye

Dobrze, to może coś na GMA950 i Atom 1,6GHz, mają zasilanie 12V (z zasilacza stabilizowanego) i najczęściej dwie karty sieciowe.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Akurat posiadam u siebie Routerstacje, płyta dość fajna. U mnie chodzi bezproblemowo już od ponad pół roku i nie mogę na nią narzekać. Co do twoich założeń to jedyne czego ona nie pociągnie to Debian. Standardowo jest na niej OpenWRT, gdzieś wyczytałem że można na niej zainstalować FreeBSD bodajże, można też wgrać DD-Wrt ale trzeba za aktywację zapłacić. Według mnie nie ma sensu na tym instalować tego, gdyż OpenWRT spokojnie wszystko pociągnie. Jednym z minusów tej płytki jest to, że nie ma wejść SATA lub IDE dla dysku, u mnie posiłkuję się portem usb, ale wiadomo jak to się ma do prędkośći. Niby są karty na minipci z gniazdami sata ale ich cena jest kosmiczna, no chyba że ktoś wie gdzie takie coś można tanio dostać to chętnie skorzystam. Z tych dwóch co zaprezentowałeś to jednak wziąłbym Routerstacje ale jest to moja opinia na ten temat, a jak już brać alixa to chociaż żeby miał gniazdo do podłączenia dysku. U mnie na niej mam uruchomione: samba, transmission (przymierzam się powoli do rtorrent z nakładką rutorrent podobno jest to lepsze rozwiązanie), apache, mysql, php, nfs, jako router udostępniający neta to oczywiste. W przyszłości jak znajdę trochę czasu to za zadanie będzie miała jeszcze sterowanie akwarium, mierzenie temperatury i sterowanie innymi "pierdółkami". Jakbyś coś chciał jeszcze więcej wiedzieć na jej temat to chętnie udzielę odpowiedzi.
ring-s

Znalazłem coś takiego na miniPCIe więc użycie alixa z dyskiem sata wydaje się bardziej ekonomiczne, dlatego, że karty na miniPCI z dwoma portami sata kosztują ponad 300zł. Zastanawia mnie jednak to jak przekłada się taktowanie procesora w tych płytach do rzeczywistej wydajności. Dla zwykłego rutera bez dodatków to zapewne nie ma większego znaczenia, ale jak dołożę jeszcze serwer wydruku, serwer plików, mysql, php, www, torrent to może mieć już większe znaczenie.

Mnie osobiści (nie wiem dlaczego) ciągnie jednak do Alixa, dlatego proszę o opinię abym potem był zadowolony.
bullseye

Sam posiadam serwer podobny do tego Alixa (celeron 766MHz, 384MB ram) i mam na nim Lighttpd, php5, cgi, proftpd, samba, rtorrent, mysql (nie używany) i przy 3 osobach korzystających strony zaczynają działać powolniej, odpalając do tego rTorrent z 20plikami zaczyna być lekko uciążliwe korzystanie a nie mam środowiska.
ring-s

Wydaje mi się, że nie ma co tu porównywać celerona 766 z tym AMD LX800 (chociaż jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). Celeron 766 to bardzo stara konstrukcja z przed kilku epok "procesorowych", to może być dosyć duża odległość między tymi konstrukcjami (opis LX800)

Doczytałem jeszcze, że w płytach alix jest możliwość dodania we własnym zakresie złączki 44 pin IDE do podłączenia dysków twardych.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Ten adapter z podanego odnośnika jest na minipci-e więc raczej podpięcie go do routerstacji odpada, gdyż ta ma zwykłe gniazda minipci. Więc pozostaje w tym wypadku alix. Z tym, na stronie co podałeś do niego, jest napisane, że minipci-e ma tylko usb, a nie ma wejść sata, więc i z tym trochę lipa.
ring-s

Faktycznie bez sata, ale znalazłem trochę szczegółowych danych tutaj, i jest napisane w "customer options" że jest możliwość podpięcia IDE. W pewnym sensie załatwia to sprawę. SATA byłby lepszym rozwiązaniem
ODPOWIEDZ