Linux w biurze - wdrożenie, licencjonowanie itp.

Ogólne pytania dotyczące systemu
Shalak

Linux w biurze - wdrożenie, licencjonowanie itp.

Post autor: Shalak »

Witam.

Mam komputery DELL serii GX z naklejka COA Windows 2000 i dowód zakupu, więc pełna legalność. Chciałbym wdrożyć w swojej firmie Linuksa, a rzeczy których potrzebuję to:
  1. 1. Centralizacja kont użytkowników, także użytkowników zbiorczych (kilka osób na jednym profilu) na serwerze.
  2. Na każdym stanowisku musi pracować Internet Explorer5.5 lub Internet Explorer6 (dziwne API orange nie pozwala na korzystanie z normalnych przeglądarek, nawet z nowszych wersji Internet Explorera).
  3. Na każdym stanowisku musi być pakiet OpenOffice i Acrobat Reader.
  4. Musi w sieci istnieć serwer danych (na wzór otoczenia sieciowego).
Póki co, jest to oparte o domenę NT, sterowaną przez sambę na serwerze, który też udostępnia dyski centralne przez sambę.
  1. Jak wygląda kwestia legalności wymienionego oprogramowania w firmie?
  2. W sieci 40 komputerów, dwa będą wciąż miały Windowsa (Płatnik i programy księgowe), jakiej technologii udostępniania zasobów użyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

ad 1.
LDAP
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lightweigh ... s_Protocol

ad 2.
Tutaj akurat nie bardzo widzę rozwiązanie, może być Wine i emulacja IE 6 ale nigdy tego nie próbowałem i nie ręczę że będzie działać. Jesteś pewny że żadna inna przeglądarka nie wspiera "tego co tam masz"?

ad 3.
Wystarczy wpisać odpowiednie hasło w googlach.
Are OpenOffice.org binaries legal for commercial/business use?
Yes, you may use OpenOffice.org binaries for commercial use. Please refer to our download page.
Alternatively, if you are interested in StarOffice for commercial use please, see this URL: http://www.sun.com/staroffice/
Instalki dla Adoba są tylko w języku angielskim, poza tym większość dystrybucji ma wbudowane przeglądarki PDF.

ad 4.
OpenLDAP + SAMBA
Shalak

Cóż, dowiedziałem się, że według polskiego prawa Linux nie może być użytkowany w firmie, jeśli nie został kupiony i nie ma na niego faktury - może być to nawet jako dodatek do gazety, ale trzeba mieć - słyszałem tą informacje z pierwszej ręki od gościa, który miał problemy prawne z tego tytułu. Nie wiedział natomiast jak to jest z pakietem OpenOffice.

Chciałbym maksymalnie automatyzować wszystko co się da. Czy istnieje możliwość, aby każde stanowisko pobierało sobie katalog /etc przy każdym uruchomieniu i kożystało z niego od razu?

Edycja:
Czy LDAP trzyma dane użytkowników w osobnej bazie danych, czy normalnie korzysta z systemu plików? Czy dane są udostępniane zdalnie i cały czas mapowane, czy ściągane i synchronizowane?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Shalak pisze:Cóż, dowiedziałem się, że według polskiego prawa Linux nie może być użytkowany w firmie, jeśli nie został kupiony i nie ma na niego faktury - może być to nawet jako dodatek do gazety, ale trzeba mieć - słyszałem tą informacje z pierwszej ręki od gościa, który miał problemy prawne z tego tytułu.

A to ciekawe, pierwsze słyszę i nie wierzę :)
Co do LDAP to serwer profesjonalny serwer, dane są przechowywane w specjalnej strukturze. Dane się pobiera jak z serwera WWW, synchronizacja ma miejsce jeżeli robi się serwer zapasowy (tzw. secondary)
Shalak

Jako, że komputery klienckie będą korzystały wyłącznie z www i OpenOffice, praktycznie nie będą zapisywały dużej ilości dokumentów w katalogu /home, to czy mógłbym mieć te katalogi domowe w formie plików na systemie plików serwera?

Jeśli są pobierane jak z www to jak są wysyłane?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Chyba nie do końca się rozumiemy. OpenLDAP przechowuje dane personalne, najczęściej dane autoryzacyjne, a nie dane użytkowników. OpenLDAP można potraktować jaki taki sieciowy /etc/passwd. Katalogi użytkowników na sieciowym dysku to inna usługa SMB lub NFS.
jurenty

Post autor: jurenty »

Myślę, że trochę sobie sam komplikujesz sprawę, wystarczy zainstalować sambę jako PDC, ustawić całość logicznie i po sprawie. Tym bardziej, że z tego co napisałeś będziesz miał środowisko mieszane (Linux i Windows).

Jak ustawisz sambę to tylko zależy od Twoich potrzeb i uwarunkowań. Podręczników systemowych i książek na ten temat jest mnóstwo w sieci. Jedyny problem jaki widzę to Internet Explorer5.5 lub Internet Explorer6, przyznam się szczerze, że nie próbowałem na siłę "integrować" IE w takim środowisku.

Tak jak wspomniał wcześniej lun może faktycznie Wine i odpowiednia jego konfiguracja umożliwi normalną pracę, chociaż sądzę, że będzie to "zawracanie kijem Wisły". Co do legalności Linuksa w firmie to żaden Urząd Skarbowy w Polsce nie ma prawa kwestionować jego legalności w firmie. Z tego co wiem, były takie zakusy ale chodziło oto, iż niektórzy wpisywali w księgowości wartość 0,00 PLN w zakupach i to był błąd, bo skoro tego nie kupiłeś to nie masz po co wpisywać zerowej wartości zakupu do księgi.

Mam pod opieką różne sieci i serwery oparte, o różne systemy operacyjne w tym Debiana, PLD, Windows itp. i zapewniam Cię, że można "prawie" wszystko, tylko trzeba to logicznie rozplanować oraz skonfigurować.
mrc000

Post autor: mrc000 »

Przepraszam za OT.
Shalak pisze:Cóż, dowiedziałem się, że według polskiego prawa Linux nie może być użytkowany w firmie, jeśli nie został kupiony i nie ma na niego faktury - może być to nawet jako dodatek do gazety, ale trzeba mieć - słyszałem tą informacje z pierwszej ręki od gościa, który miał problemy prawne z tego tytułu. Nie wiedział natomiast jak to jest z pakietem OpenOffice.
Osobiście pamiętam gdy szeryf mnie ganiał abym załatwił fakturę bo skarbówka się czepia, że niby pirat czy inne. Jest to jedynie "nadinterpretacja" jakiegoś (moim zdaniem) gorliwego, "inaczej", urzędnika. Na szczęście została rozwiana.

PS. Przepraszam, że nic nie wniosłem do dyskusji.
Shalak

@jurenty:
Co to znaczy "ustawic sambe logicznie"?
@grzesiek:
A czy dane uzytkownikow moga byc transparentnie podpiete pod docs&setts, a nie jako zmapowany dysk sieciowy? Tak, zeby kazdy mial swoj pulpit z byle ktorego komputera.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

A czy dane uzytkownikow moga byc transparentnie podpiete pod docs&setts, a nie jako zmapowany dysk sieciowy? Tak, zeby kazdy mial swoj pulpit z byle ktorego komputera.
Polecam poczytać ten artykuł, jest tu trochę informacji o przekierowywaniu folderów. Jak dla mnie bez postawienia domeny AD to się nie uda.
http://www.microsoft.com/poland/technet ... t0148.mspx

Ale chyba nie zrozumiałem twojego ogólnego założenia. Niby starasz się wyeliminować stacje z Windowsem, a pytasz o podpinanie folderów tego systemu do miejsca udostępnianego przez serwer linuxowy? To tak jakbyś chciał przekopać widelcem plażę, mając do dyspozycji koparkę :-)
ODPOWIEDZ