Jak po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
grzesmlodzian

Jak połączyć skrypty i zwiększyć priorytet procesu?

Post autor: grzesmlodzian »

1. Mam taką aplikację HLTV i żeby ją uruchomić trzeba użyć skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
    export LD_LIBRARY_PATH=".:$LD_LIBRARY_PATH";
    ./hltv -port 27020 +exec hltv.cfg

Ale ja mam taki jeden duży skrypt, w którym wszystko się uruchamia. Chciałbym włączyć właśnie ten mały skrypt do tego większego, żeby był tylko jeden. I mam problem. Otóż nie wiem jak teraz uruchomić ten HLTV z screenem. Domyślam się że trzeba dać jakieś polecenie najpierw zrobienie screena HLTV, potem wpisanie do niego export... i na końcu uruchomienie HLTV. Przedstawię jak wygląda teraz ten skrypt (teraz się hltv uruchamia bez programu screen).

#!/bin/bash

screen -S kaillera -md nice -20 ./kaillerasrv
    screen -S hlds -md nice -10 ./hlds_run -game cstrike -binary ./hlds_i686 +maxplayers 32 +exec server.cfg +map de_inferno +port 27015 +rcon_password "bleble" -master
    export LD_LIBRARY_PATH=".:$LD_LIBRARY_PATH";
    ./hltv -port 27020 +exec hltv.cfg 
  2. Próbowałem zwiększyć priorytet poprzez nice dla procesów m.in. hlds. Sprawdźcie, czy dobrze to zrobiłem:

screen -S hlds -md nice -10 ./hlds_run -game cstrike -binary ./hlds_i686 +maxplayers 32 +exec server.cfg +map de_inferno +port 27015 +rcon_password "bleble" -master
  3. Jak zwiększyć procesowi priorytet odnośnie internetu lub ograniczyć mu przepustowość? Chodzi mi o coś łatwego - tak żeby np. port 80 TCP miał ograniczenie 3Mb/s i priorytet niski, a port 27015 UDP miał ograniczenie 1,5 Mb/s priorytet wysoki.
starach
Beginner

Post autor: starach »

1. Nie wiem
2. Nie wiem, ale czy przypadkiem przez -20/-10 nie powinno być -n?
3. Chyba programem Trickle
grzesmlodzian

Post autor: grzesmlodzian »

Zbyt dużo tych "nie wiem".
M
oże ktoś inny ma pomysły?
ODPOWIEDZ