Mam w domu ruter, który jest podłączony do internetu, natomiast reszta komputerów jest podłączona do niego. Chciałbym zainstalować sobie Debiana, na którym znajdowałby się serwer dhcp i który w zasadzie działałby jak ruter, ale przekierowywałby wszystkie zewnętrzne pakiety do rutera (na ruterze wyłączyłbym dhcp). Miałby to być taki pośrednik. Wszystkie pakiety najpierw szłyby do niego, a on przesyłałby je poprzez ruter w sieć. Chciałbym przez to kontrolować między innymi prędkość przesyłania danych. (Wiem, że wtedy można ręcznie skonfigurować interfejs na komputerze, żeby omijać tego Linuksa i przesyłać bezpośrednio do rutera).
Jak osiągnąć takie przesyłanie? Skonfigurować drugą sieć na tym samym interfejsie (raczej nie możliwe, chyba bez osobnej karty sieciowej)?
Linux jako brama domy
Na początku popraw temat na "Linux nie jako brama domyślna....."
Proponuje poczytać Bromirskiego, szczególnie o route
Kontrola pasma -> HTB
Proponuje poczytać Bromirskiego, szczególnie o route
Kontrola pasma -> HTB
Dziękuję.
Tylko, czy przy poleceniu:
mogę dodać w jakiś sposób, aby przekierowywał pakiety z sieci do tej samej sieci, bo to jest jedno z rozwiązań jakie przychodzi mi do głowy?
Jeśli chodzi o kontrolowanie prędkości to chciałbym też ograniczyć prędkość np. do 10KB/s (przyznam się, bratu).
Kolejne pytanie to, czy jest możliwe aby pakiety się "gubiły" (część pakietów)?
Tylko, czy przy poleceniu:
Kod: Zaznacz cały
route
Jeśli chodzi o kontrolowanie prędkości to chciałbym też ograniczyć prędkość np. do 10KB/s (przyznam się, bratu).
Kolejne pytanie to, czy jest możliwe aby pakiety się "gubiły" (część pakietów)?
Już mówię po co. Brat restartuje czasami ruter, jak coś nie działa. A tak to ruter będzie działał.
Mógłbym jeszcze ominąć kabelkami ruter, który byłby włączony ale wtedy musiałbym zostawiać laptopa w drugim pokoju.
Już udało mi się go prawie skonfigurować.
To jak, czy można zrobić aby ruter tracił część pakietów albo spowalniał wysyłanie sygnału ping?
Mógłbym jeszcze ominąć kabelkami ruter, który byłby włączony ale wtedy musiałbym zostawiać laptopa w drugim pokoju.
Już udało mi się go prawie skonfigurować.
To jak, czy można zrobić aby ruter tracił część pakietów albo spowalniał wysyłanie sygnału ping?