VncServer z KDE lub XFCE4 wy

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
SanKen

VncServer z KDE lub XFCE4 wyświetlają zły obraz - Ubuntu

Post autor: SanKen »

Witam.
M
am prośbę posiadam Ubuntu 10.10 32bit. Zainstalowałem sobie vncserver, KDE
(aktualnie używam Xfce4).
Tak jak poniżej.

Instalacja VNCServer

Kod: Zaznacz cały

apt-get install xserver-xorg-core xorg
apt-get install kdm
apt-get install kde-standard
apt-get install xfce4
apt-get install vnc4server
Oczywiście edytowałem plik xstartup w /home/użytkownik/.vnc
Gdy uruchamiam serwer wszystko działa, łącze się, ale wygląda to troszeczkę jak błąd karty grafiki. Jeśli wie ktoś jak pomóc to z góry dziękuję. Dodam, że na ,,nomachine'' jest dobrze, ale musiałem z niego zrezygnować. Teraz jestem na vnc z xfce4 i tam taki sam problem jak na kde. Owszem jest dużo lepiej, ale dalej grafika nie jest taka jak powinna być.
W załącznikach dodałem 3 zdjęcia jak wygląda. Będzie:
  1. KDE u mnie - wiecie jak wygląda sprawne KDE
    Obrazek
  2. XFCE4 System Monitor u mnie zrzut ekranu prosto z maszyny. Pulpit VNC
    Obrazek
  3. Tak powinien wyglądać system Monitor.
    Obrazek
Napisałem tutaj ponieważ sądzę, że to bez różnicy, czy to forum Ubuntu czy Debiana tutaj mam nadzieję, dostanę pomoc w rozwiązaniu tego.

Dodane:
Czyli jednak nie otrzymam pomocy? Dodam, że na nomachine jest dobrze nawet na xfce4 wiec to winny jest vncserver bo na innym komputerze jest to samo.
Załączniki
images.jpg
SystemActivity.png
zrzut ekranu1.png
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Czyli jednak nie otrzymam pomocy?
Nie możesz mieć roszczeniowej postawy w stosunku do użytkowników forum. Być może Ty popełniasz jakiś błąd, który u innych - dlatego nie występuje?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Nie rozumiem jak można musieć zrezygnować z programu który działa znakomicie zastępując go jakimś który nie działa jak powinien. Osobiście testowałem wiele zdalnych pulpitów i nomachine jest najlepszy.
SanKen

Dlatego, że program nomachine nie działa na Windows Viście, przynajmniej tak jak powinien. Chodzi oczywiście o klienta. Prosiłbym o pomoc. Co do błędu mojego w instalacji to raczej ciężko coś powiedzieć bo podałem polecenia z pomocą jakich instalowałem. I to na czystym systemie. A na NXSERVER działa tak jak powinno. Więc wina na 100% leży w złej konfiguracji. Może jak podam log z vnc to ktoś będzie coś mógł wskórać?
Proszę odpisać to podeśle.
giaur
Member

Post autor: giaur »

To samo jest na xrdp... kde źle się wyświetla, generalnie źle się wyświetla wszystko, co używa qt. Nomachine sam bym spróbował, ale ponieważ nie ma obsługi 64 bitów, jest dla mnie od razu na starcie skreślone.
SanKen

Czyli masz to samo? O witaj w klubie. Tak sobie myślę i podejrzewam, że to wersja KDE jest do kitu. Na Środowisku gdm może by i było lepiej. Ale nie wiem. Jak możesz daj więcej informacji, jak coś znajdziesz.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

giaur pisze:To samo jest na xrdp... kde źle się wyświetla, generalnie źle się wyświetla wszystko, co używa qt. Nomachine sam bym spróbował, ale ponieważ nie ma obsługi 64 bitów, jest dla mnie od razu na starcie skreślone.
Brak wsparcia dla x64? A to co jest?
http://www.nomachine.com/select-package ... linux&id=1
Używam z powodzeniem łącząc się z x64 na x32 i odwrotnie. I ani w GNOME ani w KDE żadnych błędów wyświetlania nie ma. Prędkością przewyższa wszystkie inne mi znane aplikacje tego typu.
Załącznik screenshot12.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
screenshot12.jpg
giaur
Member

Faktycznie. Więc czas przetestować.

Dodane:
Jestem pod wrażeniem. Naprawdę dobry jest ten nx.
SanKen

Ale na NX działa tak jak powinno, przecież napisałem. Tylko na VNC coś się krzaczy. NX jest dobry, ale nie działa na Windowsie Viście i to mnie denerwuje w nim. Bo tak to jest super. Chociaż dużo zajmuje pamięci ram proces o nazwie NXagent.

Ps. Jak zrobić w VNC możliwość logowania więcej niż jednej osoby w tym samym czasie?
giaur
Member

Jesteś pewien że nie działa na Windowsie Viście? Ja przetestowałem na Windows7 64-bit i działa idealnie, a na ich stronie jest napisane, że Windows Vista jest także obsługiwany. Może po prostu coś źle zrobiłeś.
ODPOWIEDZ