RAID0 - fakeraid przez ICH10R

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
lol_ek

RAID0 - fakeraid przez ICH10R

Post autor: lol_ek »

Witam.

W ramach odświeżenia systemu postanowiłem pokusić się o RAJD. Niestety okazuje się, że ICH10R to fakerajd, a tym samym natrafiłem na problem z instalacją systemu na takiej konfiguracji.

Generalnie za pomocą

Kod: Zaznacz cały

mdraid=true
udało mi się zmusić instalatora by widział macierz, która składa się z dwóch dysków (w trybie ,,stripe'', na wspomnianym ICH10R). Teoretycznie mogę partycjonować dysk, uwzględniając w tym uprzednio stworzoną partycję NTFS, na potrzeby Windows XP. Problem pojawia się w końcowym etapie instalacji, a mianowicie podczas instalacji GRUB-a. Nie potrafię go zmusić by dokonał odpowiednich wpisów. Z braku laku sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje i żadna z nich nie wchodzi. W moim przypadku: /dev/mapper/isw_caggbcfdfb_Volume0

Skłonny zrezygnować z Windows XP, odpuściłem sprzętowy RAJD i pokusiłem się o programow. Efekt końcowy jest analogiczny w jak powyższym przypadku. GRUB, /dev/dm126, /dev/dm-0 - i lipa.

Temat przerabiam pierwszy raz więc wysoce prawdopodobne, że robię coś źle. Generalnie pobawił bym się więcej, ale całą maszyna stoi ugorem od kilku dni więc będzie trzeba kończyć zabawę. Może forumowicze będą mieli dla mnie jakieś wskazówki w kontekście występującego problemu.

Zastanawiam się czy rozsądniej nie byłoby pokusić się o w pełni sprzętowy RAID. Problem w tym, że i tutaj nie mam wiedzy jaki kontroler wybrać. (pod jedną macierz w trybie 0, 2x SATA).
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z raid na komputerze domowym. Więcej z tym kłopotu niż pożytku.
Wiele razy instalowałem na fake raid (intel, nvidia, amd). Zawsze to samo co u ciebie. Pomaga chroot z live cd, aktualizacja systemu i instalacja gruba. Dopiero wtedy kiedy konsola po instalacji MBR nie zwraca błędu możesz być pewien ze system wystartujesz.
Awatar użytkownika
lol_ek

Post autor: lol_ek »

Właściwie to jeszcze raz zabrałem się za programowy RAID. Wcześniej przeoczyłem dosyć istotną informację. Teraz utworzyłem osobną partycję pod /boot, którą spiąłem w RAID1 (teoretycznie nie trzeba, ale i tak na równoległym dysku zostanie miejsce). Wszystko wystartowało tak jak trzeba. Co do partycji pod Windows XP to sobie odpuściłem. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, a co za tym idzie przeniosę Windowsa na osobny dysk.
Jak u większości, tak i u mnie jest to system do okazyjnego uruchamiania, więc podepnę go pod gruba z ręki, ewentualnie wywołam spod F12 tj. menu startowego.

Chciałbym usłyszeć co proponujecie jako kontroler ze sprzętowym RAID-em.
s4per

Post autor: s4per »

Ja w przeciwieństwie do DaVidoSS'a chwalę sobie fakeraid. Należy jedynie pamiętać, że nie jest obsługiwany przez GRUB'a 2. Także (dla squeeze) odpalamy instalator z opcją

dmraid=true
Na koniec rezygnujemy z instalacji gruba (chyba, że da się zmusić instalator do użycia grub-legacy - o czym nie wiem). Dalej są dwie możliwości: chroot, lub Super GRUB Disk.
Ostatnio - po wydanie squeeze korzystałem z drugiej metody. Po prostu żonglowałem wpisami w SGD, aż do triumfalnego uruchomienia systemu. Potem pozostaje już tylko instalacja grub-legacy i ewentualnie poprawienie wpisów w menu.lst jeżeli będą niepoprawne (ja tak miałem).
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

A chwalisz sobie na ten przykład co w fakeraid? To że działa?
s4per

1) działa ;)
2) brak dodatkowego kontrolera - czyli tańsze rozwiązanie
3) zadowalająca wydajność - używam RAID 0

Oczywiste jest, że użycie dodatkowego kontrolera jest najlepszym rozwiązaniem, tylko po co skoro można się obejść bez dodatkowych kosztów. Wystarczy tylko rozwiązać pewne niedogodności, z którymi myślę, że nieźle udało mi się poradzić.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Że działa nic wielkiego, bez działa też. Że nie trzeba kontrolera.. bez też nie trzeba ... A wydajność sobie porównaj...
Bez fakeraid:

root@sid:/home/davidoss# hdparm -tT /dev/sda /dev/sdb /dev/sdc

/dev/sda:
 Timing cached reads:   7060 MB in  2.00 seconds = 3531.28 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 294 MB in  3.02 seconds =  97.39 MB/sec

/dev/sdb:
 Timing cached reads:   7236 MB in  2.00 seconds = 3618.83 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 330 MB in  3.01 seconds = 109.66 MB/sec

/dev/sdc:
 Timing cached reads:   6984 MB in  2.00 seconds = 3492.60 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 234 MB in  3.02 seconds =  77.43 MB/sec
s4per

Dwa dyski WD5000AAKS-0 fakeraid na chipsecie AMD 770

RAID 0:

root@s4per-debian-Desktop:/home/s4per# hdparm -tT /dev/mapper/pdc_fhfebgdf

/dev/mapper/pdc_fhfebgdf:
 Timing cached reads:   8084 MB in  2.00 seconds = 4043.41 MB/sec
 Timing buffered disk reads: 740 MB in  3.00 seconds = 246.32 MB/sec

Myślę, że jednak warto.

Ale zdaję się, że zbaczamy troszeczkę z tematu.
chesteroni

Post autor: chesteroni »

S4per, mógłbyś proszę napisać coś więcej o tym, jak osiągnąłeś sukces? Która dystrybucja supergrubdisk? Jakie wpisy? Mnie się nie udało zmusić go do wykrycia dmraid więc pewnie coś źle robiłem, może nawet fundamentalnie źle. Mam fakeraid od Nvidii, dwa dyski 2TB w RAID1.
Jak instalowałem system, to z dmraid=true, partycje się porobiły i padło dopiero na grubie, poza tym wyglądało to w porządku. Mimo wielu godzin poszukiwań nie trafiłem jak dotąd na opis skutecznego zainstalowania GRUB-a w Squeezie na dmraid. A hasła typu chroot czy supergrubdisk to troszkę za mało - próbowałem obu metod i bez powodzenia - za mało mam doświadczenia 'bitewnego'. Aha - mam pełną świadomość tego, że fakeraid ma swoje minusy ale naprawdę chciałbym na nim postawić system...

DaVidoSS, czy byłbyś tak uprzejmy i napisał co dokładnie zrobiłeś podczas instalacji? Polecenie chroot gdzie, co dalej itp. Ponadto ja już restartowałem komputer po instalacji (bez GRUB-a). Obecnie system tam jest, ale niestartujący. Ale jak uruchomię instalator to program partycjonujący wykrywa LVM-owe woluminy, więc, jest jakaś szansa, tyle że kompletnie nie wiem, co dalej robić. Szuka z pomocą Google już drugi dzień, ale nie jest łatwo.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Problem jest bardzo prosty. Cały sęk w tym że instalator Debiana nie potrafi zainstalować gruba w MBR macierzy. Pewnie by i potrafił gdyby się człowiek wcześniej do konsoli dobrać mógł. Tak czy owak oto co następuje.
Ustawiasz macierz raid w biosie dodając dyski i ustawiając flagę Boot. Uruchamiasz instalację dodając do opcji startowych jądra

dmraid=true
Instalujesz Debiana partycjonując macierz . Instalacja powiedzie się do momentu instalacji gruba w MBR.Pojawi się czerwony ekran z błędem. Najlepiej wybrać opcje "bez instalacji gruba" i zakończyć instalacje. Oczywiście system nie wystartuje.
I teraz są dwie sprawdzone możliwości..
Pierwsza łatwiejsza to utworzenie super gruba2.
Pobierz ISO i wypal na płytę cd. Uruchom z niej komputer znajdź i uruchom system korzystając z menu supergruba2.
Po uruchomieniu systemu dodaj sekcje contrib i non-free w /etc/apt/sources.list i wykonaj w konsoli:

su
apt-get update
apt-get install grub-pc grub-common  os-prober dmraid  --reinstall 
Opcja --reinstall ze względu iż tym sposobem nawet jak masz już pakiety zainstalowane to nastąpi ich aktualizacja i konfiguracja.
Podczas konfiguracji wybierz macierz (nie partycję) do instalacji kodu rozruchowego gruba.
Dla przykładu będzie to:

/dev/mapper/pdc_fhfebgdf a nie /dev/mapper/pdc_fhfebgdf1 
Dodatkowo w razie problemów masz kilka poleceń dla dmraid i gruba:

su
dmraid -s                                    # wyszukanie macierzy
modprobe dm-mirror                  # załadowanie modułów
dmraid -ay -v                              #aktywacja dmraid

su
dd if=/dev/null of=/dev/mapper/xxxxxx  bs=446  count=1                          #usuniecie obecnego kodu uruchamiającego, gdzie xxxxxxxx jest macierzą  raid.
grub-mkdevicemap                                                           #wyszukanie dostępnych dysków i partycji
grub-install /dev/mapper/xxxxxxx                                       #instalacja kodu uruchamiającego w wybrane miejsce
#####lub ###### 
grub-install /dev/dm-0                                                      #jak wyżej
dpkg-reconfigure grub-pc                                                #jak wyżej
os-prober                                                                        #wyszukanie dostępnych systemów operacyjnych (np: Windows)
update-grub2                                                                 #tworzenie konfiguracji grub
Drugi sposób jest nieco trudniejszy i napiszę o nim jak sobie z tym nie poradzisz co już masz.
ODPOWIEDZ