Mam drukarkę HP1018 podłączoną przez USB do jednego z komputerów w sieci. Chciałem udostępnić ją przez CUPS tak aby mieć kontrolę nad użytkownikami (ldap). Nie potrafię jednak jej zainstalować. Próbuje przez
Dokładnie, i właśnie nie potrafię w cupsie zainstalować tej drukarki.
Mam domenę działającą na Debianie Lenny z LDAP. Jeden z systemów Windows XP ma adres
i na każdej stacji mogę sobie ją tak zainstalować. Problem w tym, że nie wszyscy mogą na niej wszystko drukować stąd chcę ją udostępnić w sieci ale jako mapowaną drukarkę na serwerze Debiana i tam zarządzać kto ma dostęp do drukowania. Przy instalacji podaję adres:
Witam.
Jeżeli dobrze rozumie to chcesz udostępnić drukarkę hp podłączoną przez usb do komputera z zainstalowanym serwerem wydruku cups innym klientom (Linux, Windows) w sieci lokalnej?
Instalujesz ją lokalnie na komputerze z cupsem jako drukarkę lokalną.
Drukujesz wydruk testowy, aby upewnić się czy poprawnie się zainstalowała.
Jeśli tak, to włączasz współdzielenie drukarki np. w:
Źle mnie zrozumiałeś. Drukarka jest podłączona przez USB do komputera z WindowsXP.
Chcę przechwycić ją przez Debiana i udostępnić w sieci - no chyba że nie ma takiej możliwości.
Nie mam pod ręką Windowsa XP z drukarką, więc nie będę strzelał. Sle osobiście bym wolał zastosować media konwerter USB <> ETHERNET i wpiął drukarkę bezpośrednio do Debiana.
pawelo pisze:zastosować media konwerter USB <> ETHERNET i wpiął drukarkę bezpośrednio do Debiana.
Znaczy, serwer wydruku? To najlepsze rozwiązanie - pod warunkiem, że 1018 nie jest wynalazkiem GDI (a chyba jest, można sprawdzić na stronach HP). Lepiej będzie wpiąć drukarkę bezpośrednio do serwera - ale tu dochodzi kwestia lokalizacji obu urządzeń i długości kabla USB.