Skorzystałem ze wskazówek dostępnych w temacie:
http://debian.linux.pl/threads/18897-Sa ... -z-Windows
ale nie mogę dostać się do katalogu z poziomu Windowsa Visty. Używam Ubuntu 10.04, internet dostarcza mi lokalna firma (matcom) droga radiową.
Chciałem udostępniać pewien katalog dla drugiego użytkownika z systemem Windows Vista (użytkownik w tej samej sieci) za pomocą samby, chciałem dzielić katalog wallpappers i niestety jakoś mi się to nie udaje.
W Windowsie Viście dokonałem pewnych zmian a dokładnie takich:
- Panel Sterowanie \ Narzędzia administracyjne \ Zasady Zabezpieczeń Lokalnych i następnie: Zasady Lokalne -> Opcje Zabezpieczeń -> Zabezpieczenia Sieci: poziom uwierzytelniania LAN Manager i opcja: Wyślij odpowiedzi LM i NTLM
- Panel Sterowanie \ Narzędzia administracyjne \ Zasady Zabezpieczeń Lokalnych i następnie: Zasady Lokalne -> Opcje Zabezpieczeń -> Zabezpieczenia Sieci:minimalne zabezpieczenie sesji dla klientów opartych na NTLM SSP i odznaczyć opcję: Wymagaj szyfrowania 128-bitowego
- Panel Sterowanie \ Narzędzia administracyjne \ Zasady Zabezpieczeń Lokalnych i następnie: Zasady Lokalne -> Opcje Zabezpieczeń -> Zabezpieczenia Sieci:minimalne zabezpieczenie sesji dla serwerów opartych na NTLM SSP i odznaczyć opcję: Wymagaj szyfrowania 128-bitowego
Kod: Zaznacz cały
sudo smbpasswd -a user
New SMB password:
Retype new SMB password:
Added użytkownik użytkownik
smb://xxx.xxx.xx.x/wallpappers
Natomiast jeśli próbuję dostać się z Windowsa to niestety nic (próbowałem nawet z wyłączonym firewallem i nic).
Wynik polecenia:
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
[global]
dos charset = 852
unix charset = UTF8
display charset = UTF8
workgroup = DIUNA
netbios name = server
server string = DIUNOWATE
interfaces = eth0