Po awarii serwera pocztowego naprawa skrzynek pocztowych

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ksysinek
Beginner

Po awarii serwera pocztowego naprawa skrzynek pocztowych

Post autor: ksysinek »

Witam.
Korzystam z serwera pocztowego Postfix MySQL, Courier, IMAP, SMTP i amavisem na Debianie5. Niedawno miałem awarię amavisa. Przeniosłem więc pocztę na świeżo zainstalowany zapasowy serwer. Po uporaniu się z problemem na pierwszej maszynie przeniosłem e-maile, które pobrały się na drugi serwer do katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/home/vmail/mojadomena.pl/
Spowodowało to, że część wiadomości pobranych na pierwszym serwerze zniknęła, logując się przez RoundCube używającego IMAP dostaję informację, że w mojej skrzynce jest 5 nowych wiadomości, a tak naprawdę nie ma ani jednej, a przez pocztę systemu Windows używająca SMTP nie mogę sprawdzić wiadomości.
Dostaje komunikat:

Nie można pobrać wiadomości nr 1 [...] -ERR: Can't open the message file -it's gone!
Co zrobić, żeby serwer widział stare jak i nowe wiadomości i prawidłowo je zliczał?

Drugi problem to taki, że chcąc wysłać wiadomość wyskakuje okienko z prośbą o zalogowanie się. Podając prawidłowe dane wysyłanie kończy się niepowodzeniem. Sprawdzając logi serwera widzę:

Feb 20 11:11:57 poczta postfix/smtpd[28815]: warning: mojeIP: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure
Zatrzymałem więc saslauthd i uruchomiłem w trybie debugowania poleceniem

/usr/sbin/saslauthd -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd-a pam -d

saslauthd[28982] :do_auth         : auth failure: [user=ja] [service=smtp] [realm=mojadomena.pl] [mech=pam] [reason=PAM auth error]
Co nie daje mi żadnych podpowiedzi gdzie może tkwić przyczyna problemu. Jak mogę to naprawić?
ODPOWIEDZ