[+] Niedoko

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bundy

[+] Niedokończona aktualizacja serwera z Etcha do Lenny przejęta w spadku

Post autor: bundy »

To mój pierwszy post na Forum, więc witam wszystkich serdecznie!

Dostałem "w spadku" do opieki serwer, który pierwotnie pracował na Debianie Etchu ale na koniec kadencji wcześniejszy administrator wykonał aktualizację do Lennego, ale coś po drodze skopał i zostawił wszystko niedokończone. Z gościem kontakt się urwał więc nie wiadomo na jakim etapie coś się posypało. W każdym razie system to nadal Etch (a przynajmniej spora jego część) z elementami z Lennego (MySQL 5) i backportami (Dovecot 2.0). Jądro to 2.4 kompilowane "na miarę" z dodatkiem OpenWall. W pliku /etc/apt/sources.list jest w tej chwili tylko archiwalne repozytorium Etcha (z archive.debian.org) i reakcja na polecenie aktualizacji jest taka:

Kod: Zaznacz cały

# apt-get upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Należy uruchomić `apt-get -f install', aby je naprawić.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  binutils: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch10+b1 jest zainstalowany
  libc6-dev: Wymaga: libc6 (= 2.7-18lenny4) ale 2.3.6.ds1-13etch10+b1 jest zainstalowany
  locales: Wymaga: glibc-2.7-1 ale nie da się go zainstalować
E: Niespełnione zależności. Spróbuj użyć -f.
Próba zrobienia:

apt-get -f install
wyświetla informacje:

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Naprawianie zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  binutils chkrootkit dpkg-dev g++ g++-3.3 g++-4.1 gcc gcc-3.3 gcc-4.1
  language-env libc6-dev libncurses5-dev libstdc++5-3.3-dev libstdc++6-4.1-dev
  locales localization-config tiger
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 17 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
5 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 0B archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 76,0MB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować [T/n]?
Serwer jest "produkcyjny", więc nie chcę na nim robić żadnych nieprzemyślanych ruchów. Co z nim dalej zrobić? Chciałbym już dokończyć to skopaną aktualizację dystrybucji, bo potrzebne jest PHP5, którego w Etchu nie ma.

Pozdrawiam,

Bundy
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Pierwsza sprawa to wykonanie dokładnej kopii zapasowej całego systemu.
http://debian.linux.pl/threads/6573-Kop ... #post44208
I zaopatrzenie się w jakąś dystrybucję livecd:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503

Teraz pytanie, jak się czujesz na siłach w przeprowadzeniu całej operacji aktualizacji systemu? Może to zająć dużo czasu i powodować komplikacje. Jeszcze jądro w wersji 2.4. Zarówno Etch jak i Lenny to stare dystrybucje stabilne, obecnie jest już Squeeze, a to jest przepaść technologiczna. Dochodzą niespodzianki, w postaci niedopatrzeń poprzednika, trudne do przewidzenia.

Osobiście zrobiłbym kopię wszystkiego co się da i instalował nową wersję stabilną od zera. Z tego co masz, wykonałbym dokładną kopię, zdatną do uruchomienia na maszynie wirtualnej i bawiłbym się tym w wolnym czasie. W końcu to serwer produkcyjny, za który masz odpowiadać. Musisz być pewny wszelkich zmian w systemie, a tego aktualizacja nie gwarantuje.
bundy

Post autor: bundy »

Problem właśnie rozwiązałem i chyba nie było aż tak źle jak wyglądało. Pomogło, niedoceniane przeze mnie, aptitude. Aptitude cofnęło binutils, libc6 i locales do starszych wersji i wszystko wróciło do normy, tzn. można już zainstalować dowolne pakiety z repo Etcha (swoją drogą, to zawsze wydawało mi się, że w repozytoriach Etcha nie ma PHP5, a tu się okazuje, że jednak jest - spora niespodzianka).

Aktualizację systemu robiłem wiele razy i temat jest mi dobrze znany (także problemy, które się pojawiają). W mojej sytuacji chyba najrozsądniej będzie to zrobić w dwóch krokach - najpierw etch na lenny, a potem lenny na squeeze. Przeskok z etcha na squeeze jest moim zdaniem proszeniem się o kłopoty :-)
Dla świętego spokoju zrobiłem kopię 1:1 całego dysku. Wydaje mi się, że docelowo najrozsądniejszym wyjściem będzie czysta instalacja wersji stabilnej, bo tak naprawdę w obecnym systemie mogą się kryć różne nieciekawe rzeczy (nie mam pewności, czy ten serwer nie był kiedyś hackowany i czy nie ma tam backdoor'ów).

Dzięki za wskazówki. Myślę, że temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ