[+] Uwierzytelnianie użytkowników ldap dla proftpd

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
dk1988

[+] Uwierzytelnianie użytkowników ldap dla proftpd

Post autor: dk1988 »

Witam.

Mam problem z uwierzytelnianiem użytkowników ldap dla proftpd. Przy logowaniu do ftp otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

błąd nr 530 login incorrect.
Konfiguracja:
W /etc/proftpd/proftpd.conf aktywne mam wpisy:

Include /etc/proftpd/ldap.conf
W /etc/proftpd/modules.conf aktywne mam wpisy:

LoadModule mod_ldap.c
W /etc/proftpd/ldap.conf

LDAPServer 192.168.1.1
LDAPDNInfo cn=admin,dc=domena,dc=pl P@ssw0rd
LDAPDoAuth on ou=users,dc=domena,dc=pl
Reszta konfiguracji jest standardowa (na razie chciałbym ogarnąć autoryzację z bazy ldap).
Po wydaniu polecenia:

proftpd -vv
Brak jest mod_ldap.c i wydaje mi się, że w tym tkwi problem, tylko jak wymusić podpięcie? W logach nic specjalnego nie ma, jedynie to, że nie znaleziono użytkownika. Po stronie serwera ldap zero informacji w logach.
A i jeszcze dodam, że użytkownicy systemowi z serwera, na którym jest zainstalowany FTP logują się normalnie (a ja chciałbym poprzez ldap, który jest na innym serwerze).

Pozdrawiam.
D. K.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Pokaż wynik polecenia

dpkg -l | grep proftpd
i zerknij też tu: http://peterebbelink.wordpress.com/2009 ... s-2003-ad/
dk1988

Wynik polecenia:
Załącznik blad.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
blad.jpg
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

dk1988, chcesz zarządzać serwerem, a prosty wynik polecenia wstawiasz na forum w postaci obrazka. Popraw to, nikt nie będzie tego przepisywał aby sprawdzić.
dk1988

Ale po co ktoś ma to przepisywać, aby sprawdzać bo za bardzo nie rozumiem? Robię to na wirtualnej maszynie i było mi tak prościej niż wrzucać wynik do pliku i kombinować. Rozwiązałem problem, przeinstalowanie systemu i konfiguracja według http://forum.zentyal.org/index.php?topic=441.15 pomogła.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

dk1988: tobie prościej ale pomagającym trudniej..pytanie: kto jest tu dla kogo?
dk1988

Tak, wiem kto jest dla kogo, jeśli byłaby to jakaś cześć konfiguracji i zamieściłbym zrzut ekranu to bym się zgodził, że to jest utrudnienie dla pomagających. Alle w dalszym ciągu nie rozumie dlaczego zamieszczenie wyniku poprzez poprzez zrzut ekranu, jest utrudnieniem dla pomagających? Bo według wyniku tego polecenia wprowadza jedynie informacje, że program jest jest zainstalowany i nie wiem dlaczego ktoś (jak ktoś wcześniej wspomniał) będzie przepisywał jej wynik.

Chociażby dlatego, aby sprawdzić wersję zainstalowanego programu. Inna sprawa wypadałoby rozróżniać program ,,screen'' od obrazka przedstawiającego zrzut ekranu. Informacja powinna być jednoznaczna w przekazie i łatwa do dalszego przetworzenia.
fnmirk
ODPOWIEDZ