Wynik polecenia będę mogła przedstawić jutro.
Co do drukowania do pliku z Opery, to jak kliknę prawym myszy i wybiorę "Drukuj" to pojawia mi się okienko z opcjami drukowania i jest tam "zaznaczone/"v"", żeby drukować do pliku. Jak odznaczę tę opcję z drukowaniem do pliku to mam aktywne powyżej pod-okienko z "drukarkami" ale jest tam tylko ta podświetlająca się linijka z "Cups".
Nie próbowałam drukować z Opery do pliku (spróbuję w celach testowych jutro) bo ta opcja mnie nie urządza - dosyć często potrzebuję wydrukować jakąś przeglądaną na Debianie stronę na papier i póki co w tym celu w tym momencie wyświetlałam tę potrzebną mi stronę na notebooku z Windowsem XP, który to system mam obok. Notebook ma mały ekran i jest dość marny i dość ciężko się na nim przegląda strony więc otwieranie na nim strony z Debiana, którą potrzebowałam wydrukować to dosyć męczące utrudnienie jak to stosować przez dłuższy czas.
Zainstalowałam więc CUPS-a na swoim Debianie, z którego już kiedyś dawniej na Debianie Etchu korzystałam ale nie kojarzę jak wtedy było z drukowaniem z przeglądarki debianowej bo to już było jakiś czas temu.
Dodane:
fnmirk pisze:Do pliku możesz wydrukować stronę? Przedstaw wynik:
Kod: Zaznacz cały
debiangoska:~# dpkg -l | grep cups
ii cups 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System(tm) - server
ii cups-client 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System(tm) - client programs (SysV)
ii cups-common 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System(tm) - common files
ii cupsys 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System (transitional package)
ii libcups2 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System(tm) - libs
ii libcupsimage2 1.3.8-1+lenny8 Co mmon UNIX Printing System(tm) - image libs
ii libgnomecups1.0-1 0.2.3-3 GN OME library for CUPS interaction
debiangoska:~#
Dodane:
Co do drukowania do pliku ze stron otwartych pod Operą to w większości drukuje do pliku, utworzony plik ma format: "Document Post Script" - jeszcze nie zorientowałam się czym mogłabym go na Debianie otworzyć do czytania i czy ewentualnie nie da się go wydrukować na mojej drukarce pod CUPS.
Co do stron www otwartych pod Operą, z których nie drukuje się do pliku to np. taka strona (przykład):
[url]http://mojastrona1/katal1/plik1.php[/url]
Mam taką stronkę, którą modyfikuję - napisana pod php i mysql i te podstrony pod php nie drukują się nawet do pliku na Debianie (na Windowsie to mi się drukuje). Przy próbie drukowania do pliku jak kliknę:
to pojawia się komunikat:
Nie można wydrukować strony. Proszę sprawdzić czy drukarka jest dostępna.