Witam wszystkich ...mam dosc dziwny problem ..otoz mam swiezo zainstalowanego Debiana ..
i problem jest w tym iz nie zapisjuje on ustawien ....tzn cokolwiek ustawie nazwe hosta , zmiana godziny itp. to po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu zmiany sa zachowane .....ale gdy uruchomie ponownie kompa ....nie . wszystkie ustawienia sa takie jak za pierwszym logowaniem do systemu....bardzo prosze jakas dobra dusze o pomoc .
tzn pracuje w srodowisku graficznym, jak juz wspomnialem cokolwiek zmienie....nie zostaje zapisane ..nazwa hosta , godzina , stefa czasowa ....i na prawde nie wiem co moze byc tego powodem ...
konsola na rootcie w katalogu domowym : hostname Tomasz , po wylogowaniu nazwa hosta sie zgadza , ale po ponownym uruchomieniu nie ..czas w trybie graficzynym klikajac na godzine a nastepnie dostosuj date i czas ..dogralem sobie ntp i zaznaczylem synchronizowanie zegara z serverami w internecie ..analogicznie jak z hostem wyloguje ok ..ponowne uruchomienie linuxa ...nic nie zapisane ...