blad ..nie zapisuje ustawien .....

Pomoc dotycząca instalacji systemu
czak

blad ..nie zapisuje ustawien .....

Post autor: czak »

Witam wszystkich ...mam dosc dziwny problem ..otoz mam swiezo zainstalowanego Debiana ..
i problem jest w tym iz nie zapisjuje on ustawien ....tzn cokolwiek ustawie nazwe hosta , zmiana godziny itp. to po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu zmiany sa zachowane .....ale gdy uruchomie ponownie kompa ....nie . wszystkie ustawienia sa takie jak za pierwszym logowaniem do systemu....bardzo prosze jakas dobra dusze o pomoc . :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

a jakie ustawienia Ci chodzi?
środowiska graficznego/system/whatever ??
czak

tzn pracuje w srodowisku graficznym, jak juz wspomnialem cokolwiek zmienie....nie zostaje zapisane ..nazwa hosta , godzina , stefa czasowa ....i na prawde nie wiem co moze byc tego powodem ...
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gdzie to zmieniasz? konfiguratory graficzne (jakie), czy konsola i pliki konfiguracyjne?
czak

nazwa hosta -> konsola
czas itp ->tryb graficzny ....
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

czak pisze:nazwa hosta -> konsola
czas itp ->tryb graficzny ....
Powiedz co wpisujesz itd. Może gdzieś jakiś błąd robisz...
czak

konsola na rootcie w katalogu domowym : hostname Tomasz , po wylogowaniu nazwa hosta sie zgadza , ale po ponownym uruchomieniu nie ..czas w trybie graficzynym klikajac na godzine a nastepnie dostosuj date i czas ..dogralem sobie ntp i zaznaczylem synchronizowanie zegara z serverami w internecie ..analogicznie jak z hostem wyloguje ok ..ponowne uruchomienie linuxa ...nic nie zapisane ...
ODPOWIEDZ