Debian Sid, nast
Mandras, ale masz problem. Jądro to się samemu kompiluje z najnowszej stabilnej wersji źródeł, dostępnych na stronie:
http://kernel.org/
Opisy na forum.
http://kernel.org/
Opisy na forum.
U mnie to samo, ale nie usuwałem tych pakietów, a zaktualizowałem resztę nie związaną z xorg.
Problem mam teraz taki, że nie mogę teraz zainstalować żadnego programu.
niby się robi: nic nie robi - w sensie nawet nie pokazuje, że jest zero pakietów do aktualizacji.
pojawia się komunikat naruszenie ochrony pamięci
uruchomienie aptitude powoduje błąd i napis dying.
Jakieś propozycje rozwiązania tego problemu?
System to czysty Sid. robię z przyzwyczajenia bo czasami sama aktualizacja nie aktualizuje wszystkiego.
Problem mam teraz taki, że nie mogę teraz zainstalować żadnego programu.
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get install cokolwiek
System to czysty Sid.
apt-get dist-upgrade
giaur pisze:Po co jak można wziąć jądra aptosida i też mieć najnowsze. Na kompilację szkoda czasu
Dziękuję mistrzu. A już miałem się zabierać za kompilację. Według tego opisu: http://debian.linux.pl/threads/5880-Nie ... #post39560
bastard79, ja przeszedłem z Debiana stabilnego na testowego i dzisiaj na Sida. Przy każdym przejściu zmieniałem tylko repozytoria, usuwając stare. Przy przejściu z testowego Debiana na Sida. (Przy ówczesnym dodaniu repozytoriów tych co wyżej podałem). Wystarczyło tylko zrobić:
aptitude update && aptitude full-upgrade
cat /etc/debian_version
Zrób najpierw:bastard79 pisze:U mnie to samo, ale nie usuwałem tych pakietów, a zaktualizowałem resztę nie związaną z xorg.
Problem mam teraz taki, że nie mogę teraz zainstalować żadnego programu.niby się robi:Kod: Zaznacz cały
apt-get update
nic nie robi - w sensie nawet nie pokazuje, że jest zero pakietów do aktualizacji.Kod: Zaznacz cały
apt-get dist-upgrade
pojawia się komunikat naruszenie ochrony pamięciKod: Zaznacz cały
apt-get install cokolwiek
System to czysty Sid.robię z przyzwyczajenia bo czasami sama aktualizacja nie aktualizuje wszystkiego.Kod: Zaznacz cały
apt-get dist-upgrade
apt-get clean
apt-get update
apt-get upgrade
Już można aktualizować, paczką są naprawione.
Od ładnych paru dni mam:
Mandras pisze:pokazuje nadal wersję 6.0, ale to drobny szczegół.Kod: Zaznacz cały
cat /etc/debian_version
Od ładnych paru dni mam:
wheezy/sid
Nie zapominajcie że to jest sid. Po długim mrożeniu przez kilka dni/tygodni karuzela się będzie kręcić dosyć szybko.DaVidoSS pisze:Coś dziwnego się stało w repozytorium Sida. Świeża instalacja i nagle coś takiego:
[........]
Ma ktoś jeszcze coś takiego? Czyżby deweloperzy zapomnieli o zależnościach pakietów xorga?
Zamiast bezmyślnie zatwierdzać aktualizacje czytaj o co pyta się Ciebie apt-get czy aptitude. Oczywistym jest że jak jest zapytanie czy ma wywalać pakiety xorga to lepiej poczekać kilka dni aż wszystkie pakiety zostaną wrzucone do repozytorium. Unikniesz potem biadolenia jak to Ci środowisko graficzne nie chce wstać po aktualizacji.