Debian Sid, nast

Ogólne pytania dotyczące systemu
Mandras

Post autor: Mandras »

Dziękuję za odpowiedzi. A jakiej można się spodziewać wersji jądra? Czy jak się zmieni już jądro w Sidzie to do wersji testowej też wprowadzą niebawem?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Mandras, ale masz problem. Jądro to się samemu kompiluje z najnowszej stabilnej wersji źródeł, dostępnych na stronie:
http://kernel.org/
Opisy na forum.
giaur
Member

Post autor: giaur »

PO co jak można wziąć jądra aptosida i też mieć najnowsze. Na kompilację szkoda czasu
bastard79

Post autor: bastard79 »

U mnie to samo, ale nie usuwałem tych pakietów, a zaktualizowałem resztę nie związaną z xorg.

Problem mam teraz taki, że nie mogę teraz zainstalować żadnego programu.

Kod: Zaznacz cały

apt-get update 
niby się robi:

apt-get dist-upgrade
nic nie robi - w sensie nawet nie pokazuje, że jest zero pakietów do aktualizacji.

apt-get install cokolwiek
pojawia się komunikat naruszenie ochrony pamięci
uruchomienie aptitude powoduje błąd i napis dying.

Jakieś propozycje rozwiązania tego problemu?

System to czysty Sid.

apt-get dist-upgrade
robię z przyzwyczajenia bo czasami sama aktualizacja nie aktualizuje wszystkiego.
Mandras

Post autor: Mandras »

giaur pisze:Po co jak można wziąć jądra aptosida i też mieć najnowsze. Na kompilację szkoda czasu

Dziękuję mistrzu. A już miałem się zabierać za kompilację. Według tego opisu: http://debian.linux.pl/threads/5880-Nie ... #post39560
bastard79, ja przeszedłem z Debiana stabilnego na testowego i dzisiaj na Sida. Przy każdym przejściu zmieniałem tylko repozytoria, usuwając stare. Przy przejściu z testowego Debiana na Sida. (Przy ówczesnym dodaniu repozytoriów tych co wyżej podałem). Wystarczyło tylko zrobić:

aptitude update && aptitude full-upgrade
I wszystko się ładnie zaktualizowało.

cat /etc/debian_version
pokazuje nadal wersję 6.0, ale to drobny szczegół.
giaur
Member

Post autor: giaur »

bastard79 pisze:U mnie to samo, ale nie usuwałem tych pakietów, a zaktualizowałem resztę nie związaną z xorg.

Problem mam teraz taki, że nie mogę teraz zainstalować żadnego programu.

apt-get update 
niby się robi:

apt-get dist-upgrade
nic nie robi - w sensie nawet nie pokazuje, że jest zero pakietów do aktualizacji.

apt-get install cokolwiek
pojawia się komunikat naruszenie ochrony pamięci
uruchomienie aptitude powoduje błąd i napis dying.

Jakieś propozycje rozwiązania tego problemu?

System to czysty Sid.

apt-get dist-upgrade
robię z przyzwyczajenia bo czasami sama aktualizacja nie aktualizuje wszystkiego.
Zrób najpierw:

apt-get clean
a jak zostaną jakieś pakiety w pamięci podręcznej to usuń ręcznie. Prawdopodobnie wywala się na jakimś uszkodzonym (nie do końca ściągniętym) pakiecie. Potem:

apt-get update
i spróbuj zaktualizować. Sprawdź też dysk za pomocą fsck. Możesz też spróbować użyć synaptica do aktualizacji - może akurat zadziała, bo on nie wywołuje bezpośrednio apt-get pomimo, że działa tak samo.

apt-get upgrade
nie zawsze wszystko aktualizuje bo domyślne jest ustawione na ,,tryb bezpieczny'', czyli aktualizację taką, która nie spowoduje instalacji żadnego nowego pakietu ani usunięcia żadnego pakietu - jeśli przy tym jakieś pakiety trzeba zatrzymać to zostaną zatrzymane.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Już można aktualizować, paczką są naprawione.
Mandras pisze:

cat /etc/debian_version
pokazuje nadal wersję 6.0, ale to drobny szczegół.

Od ładnych paru dni mam:

wheezy/sid
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Jeszcze nie wszystkie, xserver-xorg-video-nv jeszcze zostało stare.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Zostało zastąpione przez xserver-xorg-video-nouveau
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

DaVidoSS pisze:Coś dziwnego się stało w repozytorium Sida. Świeża instalacja i nagle coś takiego:

[........]

Ma ktoś jeszcze coś takiego? Czyżby deweloperzy zapomnieli o zależnościach pakietów xorga?
Nie zapominajcie że to jest sid. Po długim mrożeniu przez kilka dni/tygodni karuzela się będzie kręcić dosyć szybko.
Zamiast bezmyślnie zatwierdzać aktualizacje czytaj o co pyta się Ciebie apt-get czy aptitude. Oczywistym jest że jak jest zapytanie czy ma wywalać pakiety xorga to lepiej poczekać kilka dni aż wszystkie pakiety zostaną wrzucone do repozytorium. Unikniesz potem biadolenia jak to Ci środowisko graficzne nie chce wstać po aktualizacji.
ODPOWIEDZ