[+] WiFi, po
[+] WiFi, połączenie z internetem działa problematycznie
Witam.
Od dawna korzystałem z różnych źródeł dostępu do internetu (uczelniane wifi, modem 3g) i nie miewałem z tym większych problemów. Niedawno wróciłem do domu gdzie od kilku lat jest ruter. Okazało się, że korzystając z domowego WiFi mam problem z korzystaniem z internetu. Ale problem jest o tyle dziwny, że mogę normalnie korzystać z FF3.6, mogę korzystać z repozytoriów, ale już ściągnięty ze strony mozilli Firefox4 zachowuje się jakbym nie był połączony. Tak samo nie mogę korzystać z pidgina, i thunderbirda.
Pomyślałem, że warto by było spróbować innej dystrybucji niż Linux Mint Debian Edition, którego obecnie używam i zainstalowałem sobie obok PCLinuxOS z niezależnym katalogiem użytkownika, żeby nie było plików konfiguracyjnych. Tam również był problem, np. podczas próby skorzystania z narzędzia do ustawiania lokalizacji (czyli np. tego, że mieszkam w Polsce i będę chciał mieć język polsku w systemie), czy narzędzia do testowania repozytoriów.
Z Firefox4 też nie mogę korzystać (ściągnięta paczka to nie instalator, tylko katalog z gotowym programem, który dla każdego konta robi nowy katalog ze swoimi plikami konfiguracyjnymi w katalogu domowym użytkownika. Więc na każdej dystrybucji mogę szybko przetestować, czy działa.
Kiedy podłączam modem 3G to problemu nie ma. Kiedy przełączam się z powrotem na domowe WiFi to problem znów jest. Na WiFi uczelnianym korzystałem z Firefoksa4 i nie było problemu, więc najpierw w domu pomyślałem, że nic nie działa i system przeinstalowałem, a wtedy okazało się, że to po prostu część usług nie działa.
Co ciekawe, mam też paczkę z UrbanTerror (taka realistyczna strzelanka sieciowa) i on normalnie działa. Polecenie ping testowałem z konsoli i on też działa dla różnych stron, a poza tym to obecnie nie mam zbyt wielu innych programów wymagających internetu.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo to nie jest zbyt wygodne przy korzystaniu.
PS. Dodam, że na drugim komputerze jest Windows i tam wszystko działa.
PS. Temat na wszelki wypadek założyłem też na forum linux.pl http://forum.linux.pl/viewtopic.php?pid=108841#p108841
PS. Starałem się przejrzeć chociaż część wątków dotyczących sieci, żeby ewentualnie znaleźć rozwiązanie, ale nic nie znalazłem, co nie znaczy, że nie ma tam niczego, więc proszę o wyrozumiałość. Samo szukanie rozwiązania tego typu problemu jest problemem, bo albo znajduję tematy, gdzie ludziom w ogóle wifi nie działa, albo takie, gdzie przy połączeniu w ogóle internet nie działa.
Dodane:
Przetestowałem działanie Minta na innym komputerze i problemy są identyczne (ale tam połączenie jest przez kabelek do tego samego rutera).
Druga istotna kwestia to przetestowane Ubuntu, na którym wszystko działa bez żadnego problemu.
Od dawna korzystałem z różnych źródeł dostępu do internetu (uczelniane wifi, modem 3g) i nie miewałem z tym większych problemów. Niedawno wróciłem do domu gdzie od kilku lat jest ruter. Okazało się, że korzystając z domowego WiFi mam problem z korzystaniem z internetu. Ale problem jest o tyle dziwny, że mogę normalnie korzystać z FF3.6, mogę korzystać z repozytoriów, ale już ściągnięty ze strony mozilli Firefox4 zachowuje się jakbym nie był połączony. Tak samo nie mogę korzystać z pidgina, i thunderbirda.
Pomyślałem, że warto by było spróbować innej dystrybucji niż Linux Mint Debian Edition, którego obecnie używam i zainstalowałem sobie obok PCLinuxOS z niezależnym katalogiem użytkownika, żeby nie było plików konfiguracyjnych. Tam również był problem, np. podczas próby skorzystania z narzędzia do ustawiania lokalizacji (czyli np. tego, że mieszkam w Polsce i będę chciał mieć język polsku w systemie), czy narzędzia do testowania repozytoriów.
Z Firefox4 też nie mogę korzystać (ściągnięta paczka to nie instalator, tylko katalog z gotowym programem, który dla każdego konta robi nowy katalog ze swoimi plikami konfiguracyjnymi w katalogu domowym użytkownika. Więc na każdej dystrybucji mogę szybko przetestować, czy działa.
Kiedy podłączam modem 3G to problemu nie ma. Kiedy przełączam się z powrotem na domowe WiFi to problem znów jest. Na WiFi uczelnianym korzystałem z Firefoksa4 i nie było problemu, więc najpierw w domu pomyślałem, że nic nie działa i system przeinstalowałem, a wtedy okazało się, że to po prostu część usług nie działa.
Co ciekawe, mam też paczkę z UrbanTerror (taka realistyczna strzelanka sieciowa) i on normalnie działa. Polecenie ping testowałem z konsoli i on też działa dla różnych stron, a poza tym to obecnie nie mam zbyt wielu innych programów wymagających internetu.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo to nie jest zbyt wygodne przy korzystaniu.
PS. Dodam, że na drugim komputerze jest Windows i tam wszystko działa.
PS. Temat na wszelki wypadek założyłem też na forum linux.pl http://forum.linux.pl/viewtopic.php?pid=108841#p108841
PS. Starałem się przejrzeć chociaż część wątków dotyczących sieci, żeby ewentualnie znaleźć rozwiązanie, ale nic nie znalazłem, co nie znaczy, że nie ma tam niczego, więc proszę o wyrozumiałość. Samo szukanie rozwiązania tego typu problemu jest problemem, bo albo znajduję tematy, gdzie ludziom w ogóle wifi nie działa, albo takie, gdzie przy połączeniu w ogóle internet nie działa.
Dodane:
Przetestowałem działanie Minta na innym komputerze i problemy są identyczne (ale tam połączenie jest przez kabelek do tego samego rutera).
Druga istotna kwestia to przetestowane Ubuntu, na którym wszystko działa bez żadnego problemu.
Właściwie to jaki masz problem?
Napisałeś bardzo dużo i wyżaliłeś się, a teraz dostarcz jakichś konkretnych informacji.
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja1
http://rtfm.killfile.pl/#nieduzo
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... kasz-pomoc
Napisałeś bardzo dużo i wyżaliłeś się, a teraz dostarcz jakichś konkretnych informacji.
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja1
http://rtfm.killfile.pl/#nieduzo
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... kasz-pomoc
Mam internet, ale część programów nie ma z nim połączenia. Dzieje się to na Mint Debianie i PCLOS, a na Ubuntu już nie. Dzieje się to korzystając domowego rutera, ale korzystając z innych wifi już nie, tak samo z modemem 3g wszystko śmiga.
Nie pisałem dużo bez powodu. Problem wydaje mi się być dość specyficznym, więc wolałem określić jak najwięcej szczegółów. Oczywiście zrobiłem rzecz najgorszą i nie napisałem o niczym co było w temacie dla zakładających nowy wątek, za co bardzo przepraszam.
Nie pisałem dużo bez powodu. Problem wydaje mi się być dość specyficznym, więc wolałem określić jak najwięcej szczegółów. Oczywiście zrobiłem rzecz najgorszą i nie napisałem o niczym co było w temacie dla zakładających nowy wątek, za co bardzo przepraszam.
Kod: Zaznacz cały
uname -a
Linux druedain 2.6.32-5-686 #1 SMP Thu Nov 25 18:43:34 UTC 2010 i686 GNU/Linux
dpkg --print-architecture
i386
lspci -k
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0175
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
Kernel driver in use: pcieport
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
Kernel driver in use: ehci_hcd
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
Kernel driver in use: HDA Intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
Kernel driver in use: ehci_hcd
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation ICH9M/M-E 2 port SATA IDE Controller (rev 03)
Kernel driver in use: ata_piix
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation ICH9M/M-E 2 port SATA IDE Controller (rev 03)
Kernel driver in use: ata_piix
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G98 [GeForce 9300M GS] (rev a1)
Kernel driver in use: nvidia
02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8071 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 16)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 013f
Kernel driver in use: sky2
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Subsystem: Foxconn International, Inc. Device e006
Kernel driver in use: ath9k
Z tego wynika, że jest to problem routera. Może napisz co to za router (fimr,a model). Wg mnie mogą być następujące problemy:
- filtrowanie na routerze, które zabrania dostępu z konkretnego adresu IP/MAC
- firewall na routerze, który blokuje Javę, Cookies itp. (takie coś ma np. Linksys)
- zwieszony router lub problem z jego funkcjonalnością (np. zapchany), - spróbuj go zrestartować
Mogą oczywiście być inne problemy, ale zacznij od tego.
- filtrowanie na routerze, które zabrania dostępu z konkretnego adresu IP/MAC
- firewall na routerze, który blokuje Javę, Cookies itp. (takie coś ma np. Linksys)
- zwieszony router lub problem z jego funkcjonalnością (np. zapchany), - spróbuj go zrestartować
Mogą oczywiście być inne problemy, ale zacznij od tego.
Pacek, nie byłbym tak pochopny we wnioskach. Gdyby winien był router, to pod Firefoksem 3 też by pewnie nie chodziło.
Druedain, napisz jakiej nakładki graficznej używasz, wrzuć wynik komendyi potem pomyślimy co dalej.
Druedain, napisz jakiej nakładki graficznej używasz, wrzuć wynik komendy
ifconfig
Ister miałem podobny przypadek i winny był router. Nie można się było nigdzie zalogować, problem z większością witryn. Powodem było filtrowanie przez router javy, ciasteczka itp. Ja bym po prostu zaczął od sprawdzenia ustawień routera lub przywrócił jego ustawienia domyślne, co oczywiście trochę czasu nam pochłonie ze względu na konieczność jego rekonfiguracji.
Ponadto miałem jeden router, który był uszkodzony w bardzo specyficzny sposób - rozdawał z DHCP adresy w sieci, ale Internet nie działał. Nie działało również logowanie do witryny konfiguracyjnej routera.
Ostatnio również zauważyłem na rouerze linksysa z wbudowaną bramką VoiP i WiFi, że na jednej stacji działa Internet a druga nie może się połączyć z WiFi. Restart routera pomógł.
Ponadto miałem jeden router, który był uszkodzony w bardzo specyficzny sposób - rozdawał z DHCP adresy w sieci, ale Internet nie działał. Nie działało również logowanie do witryny konfiguracyjnej routera.
Ostatnio również zauważyłem na rouerze linksysa z wbudowaną bramką VoiP i WiFi, że na jednej stacji działa Internet a druga nie może się połączyć z WiFi. Restart routera pomógł.
Witam!
Obecnie przeniosłem się na Kubuntu i wszystko działa, więc trochę straciłem ochotę na grzebanie, skoro teraz już wszystko działa. No ale może się jednak coś bezinwazyjnie da naprawić, więc.
Ruter to jakieś Eircom Netopia (ale nie widzę nigdzie oznaczeń modelu). Z tego co widzę w ustawieniach to nie ma żadnych filtrów ustawionych. Jest wbudowany firewall, zmiana jego ustawień nie zmienia mojego położenia. Co do restartu, to... Bez rozwodzenia się nad powodami po prostu powiem, że jest praktycznie codziennie resetowany (na noc wyłączany), więc tu bym raczej nie doszukiwał się problemu (chyba, że jego częsty reset może prowadzić do jego fiksacji?).
na Kubuntu:
Tutaj na LMDE gdzie sieć działa w kratkę. Przy okazji przypadkiem odkryłem, że to forum się otwiera, a inne strony dalej nie działają.
Obecnie przeniosłem się na Kubuntu i wszystko działa, więc trochę straciłem ochotę na grzebanie, skoro teraz już wszystko działa. No ale może się jednak coś bezinwazyjnie da naprawić, więc.
Ruter to jakieś Eircom Netopia (ale nie widzę nigdzie oznaczeń modelu). Z tego co widzę w ustawieniach to nie ma żadnych filtrów ustawionych. Jest wbudowany firewall, zmiana jego ustawień nie zmienia mojego położenia. Co do restartu, to... Bez rozwodzenia się nad powodami po prostu powiem, że jest praktycznie codziennie resetowany (na noc wyłączany), więc tu bym raczej nie doszukiwał się problemu (chyba, że jego częsty reset może prowadzić do jego fiksacji?).
ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:16
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:20 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1120 (1.1 KB) TX bytes:1120 (1.1 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr yy:yy:yy:yy:yy:yy
inet addr:192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::223:4dff:fed1:42ff/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:84425 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:98828 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:26428734 (26.4 MB) TX bytes:12297785 (12.2 MB)
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:16
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:480 (480.0 B) TX bytes:480 (480.0 B)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr yy:yy:yy:yy:yy:yy
inet addr:192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::223:4dff:fed1:42ff/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2310 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2164 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:350066 (341.8 KiB) TX bytes:218209 (213.0 KiB)
Cóż, możliwości jest całe mnóstwo. Zastanawiam się od czego w ogóle zacząć. Jak dla mnie - przede wszystkim sprawdź, czy na Twój router da się połączyć przez telnet/SSH. Jeśli tak, to to będzie jakiś Linux. Możesz postawić tcpdumpa i zobaczyć co się dzieje z pakietami, jakie są szczegółowe itp. Jeśli nie, to warto ustawić router tak, żeby mieć możliwość przed nim co dochodzi.
Jeśli masz możliwość - wyłącz ip v6.
Sprawdź też, czy analogiczne problem występują przy połączeniu kablem, a także jeśli masz możliwość - czy pod innym routerem (może być w innej sieci) masz podobne problemy.
To tylko kilka sugestii na początek. Niestety na razie nie wiem jeszcze w jakim kierunku szukać rozwiązania, więc trzeba szukać na jak najwięcej sposobów, próbując wykluczać kolejne przyczyny.
Jeśli masz możliwość - wyłącz ip v6.
Sprawdź też, czy analogiczne problem występują przy połączeniu kablem, a także jeśli masz możliwość - czy pod innym routerem (może być w innej sieci) masz podobne problemy.
To tylko kilka sugestii na początek. Niestety na razie nie wiem jeszcze w jakim kierunku szukać rozwiązania, więc trzeba szukać na jak najwięcej sposobów, próbując wykluczać kolejne przyczyny.
Druedain, przedstaw wyniki poleceń:
cat /etc/resolv.conf
cat /etc/network/interfaces
dpkg -l | grep network
Witam! Dzisiaj odwiedził mnie znajomy, który ma jakieś pojęcie (w odróżnieniu ode mnie) o sieciach. Przegrzebaliśmy wszystkie opcje w ruterze i nic się nie zmieniło (prócz chwilowego sprawienia, że nic prócz polecenia ping nie działało). W końcu zrobiłem aktualizację firmware i wydaje mi się, że teraz wszystko działa. Teraz szukam gdzie tu zamknąć temat.