munin i statystyski ruchu dla hostów

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Luc3k

Post autor: Luc3k »

Mam już prawie gotowe statystki dla swojego serwera. Brakuje mi jednak wykresów dotyczących generowanego ruchu przez poszczególne hosty w sieci (pobieranie/wysyłanie).
Czy ktoś z Was zrobił sobie coś takiego w muninie i mógłby mnie wesprzeć swą wiedzą?
Testowo uruchomiłem sobie wykresy dla jednego adresu ip w sieci (http://79.189.44.186/munin/Alpha.net/SB ... 0_213.html), nie mniej jednak są to wartości przekłamane. Do tego celu użyłem skryptu ip_ z /usr/share/munin/plugins.

Dodane:
lessmian2 pisze:Przecież Munin umożliwia słanie maili z ostrzeżeniami. Ja używam Munina do monitorowania ~15 serwerów i sobie chwalę. A Cacti nie używałem więc się nie wypowiadam.
A czy udało Ci się skonfigurować w muninie ruch z poszczególnych hostów w sieci?
gibon pisze:ja stawiam na mrtg z rrd, niezłe możliwości, niezawodność no i nie trzeba się bawić z jakimś lipnym cacti.
A czy w Debianie jest jakiś automatyczny konfigurator mrtg? Tak żeby po uruchomieniu od razu można było skonfigurować to co ma monitorować.
chyl-o pisze:No to do tych wykresów to poleciłbym Ci Munina
A da się w muninie wyświetlać ruch z poszczególnych hostów (komputerów) w sieci?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odświeżenie tematu.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Musisz mieć coś, skąd można odczytać ile dany host pobrał/wysłał danych. W tej chwili najprostsze wydaje mi się dodanie na routerze regułek iptables łapiących ruch dla każdego z hostów i napisanie skryptu do munina który pobiera te dane. Trzeba tylko pamiętać, że po restarcie iptables/routera statystyki się zerują. Poszukaj jeszcze tu, może ktoś już robił coś takiego.
daniel_l81

Post autor: daniel_l81 »

Pewnie kolega sobie już z tym poradził :)

Ja do statystyk hostów używam

Kod: Zaznacz cały

ipfm
ale jak wiadomo nie są to wykresy, tylko ilość ściąganych/wysyłanych danych przez nie.

http://wiki.nnd-linux.pl/index.php/Statystyki_scr_ipfm
ODPOWIEDZ