Przymierzam się do zakupu komputera i wygląda na to, że będę miał zintegrowaną kartę graficzną (Geforce 7025/nForce 630a) oraz dodatkową PCI-E Geforce 8600gt.
Czy istnieje możliwość skorzystania z mocy obliczeniowej drugiej karty? Czy mógłbym np. skonfigurować flash tak, aby strony internetowe uruchamiały się przy pomocy karty "A" i elementy flash przy pomocy karty "B"?
Spotkałem się z konfiguracją "dwóch monitorów", która chyba wykorzystuje właśnie dwie karty graficzne. Ja będę korzystał z jednego monitora, w którym istnieje możliwość przełączania wejść. Czy dałoby się to jakoś wykorzystać?
Na żadne efekty się nie nastawiam, ale chętnie bym poeksperymentował jeżeli padłyby jakieś propozycje rozwiązań.
Wykorzystanie drugiej karty graficznej
Skoro zamierzasz kupić nowego kompa to według mnie kupowanie płyty głównej z zintegrowaną karą graficzną i dodatkowo jeszcze kupować drugą kartę trochę mija się z celem, już lepiej wziąć płytę bez zintegrowanej i w zależności jeśli coś to zmieni w funduszach to dołożyć do lepszej karty. Takie moje zdanie. Jeśli jednak taką konfigurację będziesz miał to wydaje mi się, podkreślam wydaje mi się że jest możliwość zestawiania tych kart w tryb SLI. Przynajmniej z moją zintegrowaną tak się da, nigdy tego nie testowałem bo nie mam drugiej karty, więc jak to działa to nie wiem. I chyba w tym przypadku było by to najlepsze, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą na ten temat. Pozdrawiam
Chodzi o to, że płyty ze zintegrowaną grafiką na chipsecie nForce 630a są najtańsze, także nie dokładam do tego.
http://www.bincom.pl/index.php?controll ... t_id=32370
Płyta ta niestety nie obsługuje SLI.
http://www.bincom.pl/index.php?controll ... t_id=32370
Płyta ta niestety nie obsługuje SLI.
diabolic3 pisze:... wydaje mi się że jest możliwość zestawiania tych kart w tryb SLI. Przynajmniej z moją zintegrowaną tak się da, nigdy tego nie testowałem bo nie mam drugiej karty, więc jak to działa to nie wiem. I chyba w tym przypadku było by to najlepsze, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą na ten temat. Pozdrawiam
A niby jak podłączysz mostek? Poza tym by coś takiego uzyskać musiałby po pierwsze bios płyty głównej coś takiego proponować.
Witam
Wykorzystanie obu kart graficznych w sposób pokazany w pierwszym poście jest raczej nie wykonalny. Jedyne wyjście przy użyciu karty zintegrowanej i na złączu pci-e to puszczenie jakiś obliczeń na drugiej karcie (o ile obsługuje CUDA). Podstawowym problemem jest niezgodność chipów graficznych więc SLI odpada. Jest jeszcze inna opcja (ale zależy od biosu i sterowników), a mianowicie podpięcie dodatkowych monitorów do drugiej karty. Kiedyś takie cuda działały na kartach matroxa.
Pozdrawiam.
Wykorzystanie obu kart graficznych w sposób pokazany w pierwszym poście jest raczej nie wykonalny. Jedyne wyjście przy użyciu karty zintegrowanej i na złączu pci-e to puszczenie jakiś obliczeń na drugiej karcie (o ile obsługuje CUDA). Podstawowym problemem jest niezgodność chipów graficznych więc SLI odpada. Jest jeszcze inna opcja (ale zależy od biosu i sterowników), a mianowicie podpięcie dodatkowych monitorów do drugiej karty. Kiedyś takie cuda działały na kartach matroxa.
Pozdrawiam.
http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=hR9xA49ZHyU31AeADaVidoSS pisze:A niby jak podłączysz mostek? Poza tym by coś takiego uzyskać musiałby po pierwsze bios płyty głównej coś takiego proponować.
Patrz pod: Obsługa Hybrid SLI. Ale na jakiej zasadzie to pracuje dokładnie to do końca nie wiem.