Drukowanie CUPS i Windows XP

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
jacekg11

Drukowanie CUPS i Windows XP

Post autor: jacekg11 »

Witam.

Mam skonfigurowany serwer z sambą pdc i cupsem
Drukarka podpięta do serwera przez USB skonfigurowana w cupsie przez www
Wszystko ładnie działa, ale...
Chciałbym udostępnić też inną drukarkę przez cupsa, która jest podpięta do komputera z Windowsem XP i jest udostępniona (samsung ml1640).
W cupsie dodaję drukarkę jako Windows przez sambę czyli wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

smb://janek/ml1640
Próbowałem też:

smb://numer_ip/ml1640
Sterownik ppd ściągnięty z internetu do tej drukarki. Po zatwierdzeniu drukarka widoczna na liście drukarek w cupsie.
Jak próbuję wydrukować stronę testową przez cupsa, w zadaniu mam status zatrzymano i nic więcej się nie dzieje. Nie mogę zmusić jej do drukowania przez cupsa i sambę.
Moja konfiguracja samby:

load printers = yes
  printcap name = CUPS
  printing = CUPS

[printers]
comment = All Printers
browseable = yes
path = /var/spool/samba
printable = yes
guest ok = yes
read only = yes
create mask = 0777
create mode = 0777
 use client driver = yes
public = yes
printer admin = root

# printer drivers
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
public = yes
write list = root
Co więcej, jak wybiorę sterownik z cupsa do ML-1650 (do ml-1640 nie ma na liście) po zatwierdzeniu i próbie wydruku strony testowej z cupsa, strona testowa jest drukowana przez cupsa, ale w Windows XP w drukarkach na drukarce ml-1640 jako zadanie drukowania jest widoczne ale niestety nie drukuje tylko po pewnym czasie, błąd drukowania (czyli postęp, prawdopodobnie coś ze sterownikiem).

Z uwagi, że nie znalazłem na forum rozwiązania, proszę o cenne wskazówki.
Awatar użytkownika
mishek

Post autor: mishek »

Aby udostępnić drukarkę Windowsom nie potrzebujesz wcale zasobów samby, tym bardziej, że ona jest tylko pośrednikiem. Wykorzystaj samego CUPS-a. To co musisz zrobić, to:
  1. Opublikować drukarkę w sieci.
  2. Zezwolić na drukowanie z internetu.
  3. W Windows wybierasz drukarkę sieciową a drukujesz do adresu:

[url]http://adres.twojego.serwera:631/nazwa/kolejki/drukarki[/url]
Szybko sprawnie i na temat. Działa od Windows 2000 w górę, Windows98 nie wiem bo nie testowałem, ale zapewne także będzie działać.
jacekg11

Dziękuję za odpowiedź ale nie o to mi chodzi.
Drukarka podpięta do serwera bezpośrednio i udostępniona drukuje na stacjach z Windows XP.

Chodzi mi o udostępnienie drugiej drukarki podpiętej fizycznie do Windows XP aby przez cupsa udostępniać ją dalej w sieci innym komputerom z Windows XP.
Awatar użytkownika
mishek

Jasne. W taki sposób możesz udostępniać nie tylko drukarki podłączone do serwera, ale również te zainstalowane z sieci.
jacekg11

Zgadza się, ale co zrobić gdy drukarka zainstalowana w cupsie i fizycznie podpięta do komputera z Windows nie drukuje?
Już z poziomu przeglądarki cupsa, przy wysłaniu strony testowej, nie ma wydruku.
Jeśli zainstaluję taką drukarkę samsung ML-1650 (moja samsung ML-1640) ze sterowników oryginalnych cupsa to wydruk jest wysyłany na drukarkę ale tylko drukarka zamieli i cisza (jak by chciała a nie mogła).
Jeśli zainstaluję w cupsie sterowniki ściągnięte z internetu ,,samsung split'' wtedy nawet wydruk nie wychodzi poza cupsa i mam błąd, to log:

Unable to execute /opt/OpenPrinting-SpliX/cups/lib/filter/rastertoqpdl: no execute permissions (0100744)
E [26/Jan/2011:14:20:59 +0100] [Job 67] Unable to start filter "/opt/OpenPrinting-SpliX/cups/lib/filter/rastertoqpdl" - Operation not permitted.
E [26/Jan/2011:14:20:59 +0100] [Job 67] Stopping job because the scheduler could not execute a filter.
Awatar użytkownika
mishek

Błąd:
&quot pisze:

Unable to execute /opt/OpenPrinting-SpliX/cups/lib/filter/rastertoqpdl: no execute permissions
sugeruje, że plik nie ma flagi +x? Sprawdź uprawnienia do tego pliku, taki strzał na ślepo.
ODPOWIEDZ