[+] instalacja systemu i386 zatrzymuje si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fifek

[+] instalacja systemu i386 zatrzymuje się na partycjonowaniu dysku

Post autor: fifek »

Witam.
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jest to mój pierwszy kontakt z Debianem i jakimkolwiek Uniksem. Zacząłem się interesować systemem dla siebie "Po to żeby go poznać i nauczyć się", nie sądziłem, że tak szybko przyjdzie mi rejestrować się na forum i prosić Was o pomoc. O samym systemie czytam już od dłuższego czasu, więc nie uruchomiłem przed chwilą komputera i stwierdziłem, że może zainstaluję sobie Debiana.

Mój problem zaczyna się przy partycjonowaniu dysku, a dokładniej to:

Kod: Zaznacz cały

starting up the partitioner 52%
Nagrałem już kilka płyt CD i ściągnąłem kilka razy pierwszą płytę, niestety zawsze zatrzymuje się w tym miejscu. Płyty wypalałem 2 programami Nero i CloneCD. Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić aby ruszyć dalej? Będę się cieszył jeśli dojdę do 53%. System instaluję zgodnie z poradnikiem z tego forum.

Proszę o jakąkolwiek podpowiedź co mam robić nadal bo szkoda mi płyt, które powoli się kończą i brak mi już pomysłów.

Dodane:
Ma ktoś jakiś pomysł. Chciałbym w końcu zainstalować system, dzisiaj nagrałem kolejną płytę niestety nic to nie dało. Google również nie podsuwa konkretnego rozwiązania.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Kiedyś tez spotkałem się z tym problemem. Była to ewidentna wina płyty i sposobu nagrywania. Zmień rodzaj nośnika - typ/producent i nagrywaj z najniższa dostępna prędkością.
fifek

Kolejna płyta nagrana innym programem tym razem ISO Recorder dodatkowo na komputerze na którym ma być instalowany system próbowałem zainstalować system na 2 napędzie niestety bez skutku, zastanawiam się nad zrobieniem startowego pendrive ale nie mam o tym zielonego pojęcia.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Zainteresuj się programem Unetbootin.
http://unetbootin.sourceforge.net/
Awatar użytkownika
sPeRaCz

Post autor: sPeRaCz »

DaVidoSS pisze:Kiedyś tez spotkałem się z tym problemem. Była to ewidentna wina płyty i sposobu nagrywania. Zmień rodzaj nośnika - typ/producent i nagrywaj z najniższa dostępna prędkością.
A Ja mimo wszystko poproszę o troszeczkę bardziej szczegółowe informacje.

Instalujesz i386. Tylko którą? Stabilną/Testową/Niestabilną? Jaki system plików wybierasz przy formatowaniu partycji? Wykluczyłeś fizyczne uszkodzenie dysku? W Twoim pytaniu jest zbyt wiele niewiadomych, Kolego podaj konkrety - "z fusów od kawy niestety nie wróżymy". Naprowadź na trop, gdyż nikt z Nas nie wie jakim sprzętem dysponujesz.
fifek

Co do niewiadomych przepraszam bardzo, i już wyjaśniam.

Instaluje wersję stabilną, dyski działają. Aktualnie działa na nich Windows XP Pro. Systemu plików jeszcze nie wybrałem bo nie mogę dojść do tego momentu.

A teraz coś co mnie zaskoczyło kompletnie. Pomyślałem, że nagram płytę na innym komputerze wiec kopiuję plik iso na pendrive i idę do laptopa, nagrywam płytkę. Pierwsza próba instalacji bez zmian, totalne załamanie. Kolejna płyta do wywalenia, ale mówię nie poddam się i zastanawiam się co by zrobił zwykły Kowalski. Zaczynam druga próbę instalacji tym razem jako język wybieram angielski a nie polski, dochodzę do momentu, w którym proces instalacji się zatrzymuje, czyli przy uruchamianiu narzędzia do partycjonowania i tu wielkie zdziwienie poszło. Dla siebie mówię, że sprawdzę jeszcze raz na języku polskim. Więc reset komputera i trzecia próba instalacji z tej samej płyty. Wybieram polski dochodzę do momentu gdzie zostaje uruchomiony program do podziału dysku na partycje i poszło.

Nie wiem jakim cudem się to naprawiło ale działa jak dla mnie jest to niemożliwe, nie logiczne i nie zrozumiałe jak to się mogło w taki sposób "naprawić".
ODPOWIEDZ