[+] Mysz A4Tech X750 Snake Fire nie uruchamia si
[+] Mysz A4Tech X750 Snake Fire nie uruchamia się ze startem systemu - Squeeze
Witam!
Zakupiłem mysz A4Tech X750 Snake Fire. Podłączyłem ją już na włączonym komputerze i wszystko ładnie ruszyło. Problem pojawia się, gdy komputer jest wyłączony i następuje jego uruchomienie. Wówczas mysz nie odpowiada (nawet się nie zapala dioda). Muszę podczas ładowania się systemu poruszać myszką, aby została wykryta i aby działała poprawnie. Co muszę zrobić, abym nie musiał za każdym razem, gdy uruchamiam system pilnować, czy mysz zostaje podłączona przez system? Na moim komputerze jest: Debian Squeeze x32, Fluxbox z jądrem 2.6.37. Dodam, że nie zmieniałem żadnych konfiguracji myszy itp
Zakupiłem mysz A4Tech X750 Snake Fire. Podłączyłem ją już na włączonym komputerze i wszystko ładnie ruszyło. Problem pojawia się, gdy komputer jest wyłączony i następuje jego uruchomienie. Wówczas mysz nie odpowiada (nawet się nie zapala dioda). Muszę podczas ładowania się systemu poruszać myszką, aby została wykryta i aby działała poprawnie. Co muszę zrobić, abym nie musiał za każdym razem, gdy uruchamiam system pilnować, czy mysz zostaje podłączona przez system? Na moim komputerze jest: Debian Squeeze x32, Fluxbox z jądrem 2.6.37. Dodam, że nie zmieniałem żadnych konfiguracji myszy itp
Obawiam się, że to problem typowo techniczny, a związany on jest z zasilaniem jakie z portu USB idzie do urządzenia (aczkolwiek się domyślam, że Twoja mysz jest na USB/ten model akurat występuje także na PS/2). Wszystko zależy od tego, czy port/porty posiadają funkcję oszczędzania energii (99,99% płyt głównych tę funkcję posiada). Wystarczy tylko chwila nieuwagi, a urządzenie przechodzi w stan czuwania, z którego pod kontrolą np. Linuksa ciężko go wybudzić. Z autopsji miałem problem bardzo zbliżony i niestety innego modelu myszy A4Tech nie udało zmusić się do współpracy z moim Debianem (itp. Ubuntu, Fedora...)
Niestety nie "Naszą" winą jest to, że producenci sprzętu nie doceniają innych alternatywnych systemów operacyjnych i tworzą sterowniki tylko (głównie) pod Microsoft.
Niestety nie "Naszą" winą jest to, że producenci sprzętu nie doceniają innych alternatywnych systemów operacyjnych i tworzą sterowniki tylko (głównie) pod Microsoft.
Faktycznie moja mysz jest pod USB. Komputer nie jest nowy bo ma już 5-6 lat. Możliwe, że jest jak mówisz sPeRaCz, w każdym razie przy restarcie itd mysz działa już normalnie, nawet gdy jej nie ruszam. Tylko w przypadku pierwszego odpalenia są takie kombinacje. A nie chcę zakładać już nowego tematu: jak mogę zamienić w Linuksie funkcje bocznych przycisków w tej myszy? Mam na myśli "dalej" i "wstecz". Pod Debianem działają one odwrotnie i korzystanie z tego jest trochę niewygodne. Jest na to jakaś recepta?
Recepta do bardzo podobnego modelu jest tu: http://natonelbronx.wordpress.com/2007/ ... i-i-tasti/ [Tak się składa, że Twoja mysz należy do serii x7 - ale materiał źródłowy będziesz musiał już sobie chociażby przez Google Translate indywidualnie przetłumaczyć]
Aczkolwiek jest przy tym trochę "zabawy" i konfiguracji tych specyficznych klawiszy będziesz musiał dokonać metodą "prób i błędów". Nie jestem Ci w stanie podać gotowej odpowiedzi, gdyż Twój problem jest dość specyficzny i w każdych warunkach sprzętowych będzie wyglądał inaczej. Zatem gdybyś (oczywiście przy działającej myszy) podał Nam wynik polecenia lsusb w konsoli, na pewno byłoby łatwiej zidentyfikować tę myszkę i szukać alternatywnego rozwiązania tego problemu.
Aczkolwiek jest przy tym trochę "zabawy" i konfiguracji tych specyficznych klawiszy będziesz musiał dokonać metodą "prób i błędów". Nie jestem Ci w stanie podać gotowej odpowiedzi, gdyż Twój problem jest dość specyficzny i w każdych warunkach sprzętowych będzie wyglądał inaczej. Zatem gdybyś (oczywiście przy działającej myszy) podał Nam wynik polecenia lsusb w konsoli, na pewno byłoby łatwiej zidentyfikować tę myszkę i szukać alternatywnego rozwiązania tego problemu.
Ja do konfiguracji dodatkowych przycisków myszy używam programu EasyStroke. Nominalnie służy on do gestów, jednak da się w nim dowolnie zaprogramować dodatkowe przyciski.
Easystroke do ściagnięcia tutaj:
http://sourceforge.net/projects/easystr ... asystroke/ (ściągamy najnowszą wersję, plik DEB)
Program ten wymaga libboost-serialization1.40.0, którego nie ma w repo Squeeze. Można go ściągnąć stąd:
http://packages.debian.org/lenny-backpo ... 0/download (i386)
Po zainstalowaniu EasyStroke w zakładce Ustawienia dodajesz 'dodatkowe guziki' (te które chcesz zaprogramować). Przy dodawaniu zaznaczasz 'natychmiastowe gesty'! Jeśli program nie wykryje ci któregoś z przycisków (w czasie dodawania gdy widać siwą ramkę) to będziesz musiał je dodać poprzez rozwijaną listę z przyciskami ('Przycisk 1 - Przycisk 12'); Numerki konkretnych przycisków poznasz w programie xev, który uruchomisz w terminalu.
Następnie w zakładce Akcje dodajesz gesty jakie ci pasują.
Tutaj przydałaby się dłuższa instrukcja, ale nie będę się rozpisywał. W razie kłopotów pisz. Jak będę miał chwilę to wyskrobie jakieś HowTo bo program jest moim zdaniem genialny, używam go już kilka lat, a w Polsce jest praktycznie nieznany (sugerując się liczbą wyników na google po wpisaniu jego nazwy z wyszukiwaniem tylko w polskim internecie)
Easystroke do ściagnięcia tutaj:
http://sourceforge.net/projects/easystr ... asystroke/ (ściągamy najnowszą wersję, plik DEB)
Program ten wymaga libboost-serialization1.40.0, którego nie ma w repo Squeeze. Można go ściągnąć stąd:
http://packages.debian.org/lenny-backpo ... 0/download (i386)
Po zainstalowaniu EasyStroke w zakładce Ustawienia dodajesz 'dodatkowe guziki' (te które chcesz zaprogramować). Przy dodawaniu zaznaczasz 'natychmiastowe gesty'! Jeśli program nie wykryje ci któregoś z przycisków (w czasie dodawania gdy widać siwą ramkę) to będziesz musiał je dodać poprzez rozwijaną listę z przyciskami ('Przycisk 1 - Przycisk 12'); Numerki konkretnych przycisków poznasz w programie xev, który uruchomisz w terminalu.
Następnie w zakładce Akcje dodajesz gesty jakie ci pasują.
Tutaj przydałaby się dłuższa instrukcja, ale nie będę się rozpisywał. W razie kłopotów pisz. Jak będę miał chwilę to wyskrobie jakieś HowTo bo program jest moim zdaniem genialny, używam go już kilka lat, a w Polsce jest praktycznie nieznany (sugerując się liczbą wyników na google po wpisaniu jego nazwy z wyszukiwaniem tylko w polskim internecie)
Odnośnie polecenia:to wynik jest następujący:
Zaciekawił mnie ten program który kolega polecił. Udało mi się go pobrać i zainstalować. Dodałem przyciski, które chciałem zaprogramować (dwa). Nie wiem jednak, co muszę zrobić od momentu przejścia do zakładki Akcje...? Klikam Dodaj gest ale jak ustawić to tak, aby działało nie mam zielonego pojęcia.
Nie wiem, czy to coś zmienia, ale gdy przechodzę z Fluxboksa w tryb tekstowy, na ekranie wyświetlane są dziesiątki linijek typu:
Na starej, prostej myszy USB ekran był czyściutki jak zaraz po odpaleniu komputera. Zauważyłem, że podczas przesuwania okna za pomocą: okno przesuwa się z pewnym opóźnieniem w stosunku do kursora. (Tego również nie było na starej myszy). Czy te wszystkie linijki w trybie tekstowym mogą mieć coś wspólnego z tymi opóźnieniami?
Kod: Zaznacz cały
lsusb
gaco@debian:~$ lsusb
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
[B]Bus 002 Device 007: ID 09da:9090 A4 Tech Co., Ltd [/B]
Bus 002 Device 003: ID 046d:c312 Logitech, Inc. DeLuxe 250 Keyboard
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Nie wiem, czy to coś zmienia, ale gdy przechodzę z Fluxboksa w tryb tekstowy, na ekranie wyświetlane są dziesiątki linijek typu:
[mi] miSpriteSetCursor called for floating device.
[mi] miSpriteRealizeCursor called for floating device.
Alt + LPM
Klikasz 'Dodaj gest', później 'Zarejestruj gest', gdzie po prostu klikasz przycisk który chcesz zaprogramować (jeżeli nie działa to znaczy, że nie dodałeś go w zakładce 'ustawienia'). Następnie w kolumnie typ wybierasz kombinacja klawiszy, a w kolumnie szczegóły ustawiasz kombinację klawiszy, którą chcesz przypisać do danego przycisku myszy.Zaciekawił mnie ten program który kolega polecił. Udało mi się go pobrać i zainstalować. Dodałem przyciski, które chciałem zaprogramować (dwa). Nie wiem jednak, co muszę zrobić od momentu przejścia do zakładki Akcje...? Klikam Dodaj gest ale jak ustawić to tak, aby działało nie mam zielonego pojęcia.
Ja mam 2 przyciski z boku myszki i zawsze ustawiam sobie minimalizację (alt+f9) i zamknij (alt+f4); Dla mnie tak jest super wygodnie, ale jak chcesz np cofnij i dalej to ustawiasz Alt+Lewo i Alt+Prawo
Wszystko udało mi się ogarnąć, wielkie podziękowania dla jpc, teraz działa tak jak chciałem. Rozumiem, że program musi być uruchomiony cały czas w tle? To teraz jeszcze tylko muszę rozwiązać problem z tymi opóźnieniami podczas przenoszenia okien. Dla sprawdzenia czy to wina myszy, podłączyłem inną mysz (Genius NetScrool 110 - PS/2) ale nie odłączyłem A4Tech X750, więc były podłączone obie. Obie działają, ale kiedy przesuwam okna myszką jak w temacie, opóźnienia są, a kiedy używam myszy Genius, wszystko działa dobrze. Ktoś wie może od czego to zależy i mógłby mi wyjaśnić?