Nagiosgrapher - multigrafy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Nagiosgrapher - multigrafy

Post autor: Unit »

Witam,

Posiadam skonfigurowanego nagiosgraphera do nagiosa.
Dobrze się sprawuje zbierając dane do plików rrd oraz rysując pojedyńcze wykresy, ale nie mam pojęcia jak zabrać się za multigrafy.
Według marnej dokumentacji tego projektu konfiguruje się plik nmgraph.ncfg (używam wersji domyślnej), która wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

define nmgraph{
	host_name		Multigraphen
	service_name		all pings
	# RegEX
	hosts			.*?
	# RegEX
	services		PING
	# line or stack or area
	graph_type		stack
	# normal or reverse or leave blank
	order			reverse
	colors			ff8000, 00ff00, 0000ff
}
Nie wiem jak użyć ten plik konfiguracyjny ani jak go przetestować. Może jakiś url trzeba wklepać w przeglądarkę, żeby ten multigraf wygenerować ?
Sugestie mile widziane.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Dzięki za odpowiedź,
Widziałem każdy z tych linków (chyba widziałem wszystkie na necie związane z tym zagadnieniem posty i tutoriale), tylko zapomnieli dodać w jaki sposób generuje się te grafy w oparciu o te przykładowe konfiguracje multigrafów.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Dzięki za odpowiedź,
Widziałem każdy z tych linków (chyba widziałem wszystkie w sieci związane z tym zagadnieniem posty i poradniki), tylko zapomnieli dodać w jaki sposób generuje się te grafy w oparciu o te przykładowe konfiguracje multigrafów.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Dzięki za odpowiedź,
Widziałem każdy z tych linków (chyba widziałem wszystkie na necie związane z tym zagadnieniem posty i tutoriale), tylko zapomnieli dodać w jaki sposób generuje się te grafy w oparciu o te przykładowe konfiguracje multigrafów.
ODPOWIEDZ