Program do statystyki obci
Program do statystyki obciążenia łącza w czasie pracy serwera
Witam
Poszukuję programu który prowadziłby statystykę obciążenia łącza kilku interfejsów na bramie internetowej oraz umożliwiał zapisanie ich do archiwum w celu dalszej obróbki np. wizualizację na innej maszynie. Nie Mogę sobie pozwolić na instalację apache itd. więc tylko tryb tekstowy wchodzi w gre.
Poszukuję programu który prowadziłby statystykę obciążenia łącza kilku interfejsów na bramie internetowej oraz umożliwiał zapisanie ich do archiwum w celu dalszej obróbki np. wizualizację na innej maszynie. Nie Mogę sobie pozwolić na instalację apache itd. więc tylko tryb tekstowy wchodzi w gre.
Zabbix - monitorowanie wszystkiego, obciążenie sieci, interfejsów oraz ładne graficzne statystki (minuta, 10minut, 30miut itp., itd. do roku nawet). Instalacja wymaga apache, mysql, agenta na monitorowanej maszynie.
Edycja:
Nie wiem czemu wyczytałem, że możesz sobie pozwolić na instalację serwera apache. Jeśli nie możesz mieć apache na tym serwerze, to może wystarczy Ci tam tylko agent (działający na dwóch portach) a cały monitoring przeniesiesz sobie na inną maszynę.
Edycja:
Nie wiem czemu wyczytałem, że możesz sobie pozwolić na instalację serwera apache. Jeśli nie możesz mieć apache na tym serwerze, to może wystarczy Ci tam tylko agent (działający na dwóch portach) a cały monitoring przeniesiesz sobie na inną maszynę.
Zainteresuj się collectd'em - tylko zbiera dane. Powinno się nadać.
Po zainstalowaniu pakietu i odchaszowaniu w collectd.conf linijki TypesDB ( znalazłem w dokumetacji że plik ten określa strukture danych na których pracuje collectd ) nie mam pliku my_types.db ( nie mogę przeładować collecta w init.d)
Kod: Zaznacz cały
Restarting statistics collection and monitoring daemon: collectdFailed to open types database `/etc/collectd/my_types.db': No such file or directory.
Failed to open types database `/etc/collectd/my_types.db': No such file or directory
Rozumiem, że chcesz zdefiniować swój schemat danych?
Zobacz jak to wygląda w tych plikach i stwórz swój w lokalizacji którą podałeś.
Kod: Zaznacz cały
# apt-file search types.db
collectd: /usr/lib/collectd/types.db
collectd: /usr/share/man/man5/types.db.5.gz