Na forum pojawił się temat "nowe dystrybucje narzędziowe livecd" ja nadal się czuję dość niepewnie z Debianem (mimo że sam się nie psuje) i wszelkie dystrybucje typu napraw bardzo mnie interesują.
Z dużym zainteresowaniem przeczytałem wątek i wybrałem aplikację do robienia kopi systemu
"Redo Backup and Recovery" pobrałem wypaliłem uruchomiłem rzeczywiście obrazki do klikania, więc w sam raz dla mnie.
Wydawało mi się proste klikam na ikonę dysku coś tam wybieram i zaczyna się robić robi się, robi się i jeszcze raz robi się zacząłem podejrzewać że coś jednak idzie nie tak.
Przerywam całą operację w strachu że coś jednak wywalę a rzecz robię na komputerze żony który jest ważnym narzędziem pracy(dlatego ta kopia dysku).
Uruchamiam jeszcze raz i oczom nie wierzę takie mnóstwo "failed" na czerwono podczas startu systemu jeszcze nie widziałem.
Dzwonię do żony że komputer chwilowo niesprawny niech za wcześnie nie wraca. Podczas gdy tak ładnie na czerwono różne komunikaty wyskakiwały doczytałem się też że przyczyną może być mało miejsca na partycji systemowej. Wydaje się że komputer może dalej działać tylko z linii poleceń, niestety dla mnie to jeszcze nie do wykonania choć dość często terminala używam to zobaczenie z konsoli co tam w tej partycji systemowej miejsce zabrało było dla mnie nie do zrobienia.
Na szczęście mam płytkę z Knoppiksem. Uruchamiam z Knoppiksem zaglądam do partycji systemowej i co się okazuje, program Redo Backup usiłował tam położyć kopiowane pliki (zemściło się to moje "coś tam wybieram" niestety angielski jest mi zupełnie nieznany) z Knoppiksa więc te pliki usuwam, płytkę wyjmuję uruchamiam jeszcze raz i szczęśliwy niezmiernie widzę jak wszystko ładnie leci tym razem bez czerwonego koloru (czerwony ładny ale nie wtedy jak Debiana uruchamiam) Satysfakcję miałem dużą. Dzwonię do żony i też z duża satysfakcją usłyszałem" już naprawiłeś?". Warto mieć dystrybucje narzędziową nawet taki niedoświadczony jak ja użytkownik może coś zdziałać. Jednej co prawda bardzo pomogłem system zepsuć, ale druga już go szybko naprawiła. Do tej aplikacji podejdę jeszcze raz na innym komputerze i z tłumaczem bo mnie się zdaje, że warto.
Dla mnie satysfakcja duża. Was pewno rozśmieszy no się pośmiejcie.
Jurek