Automatyczne ustawianie kart sieciowych

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
witek043

Automatyczne ustawianie kart sieciowych

Post autor: witek043 »

Witam.
Jestem nowy i proszę nie biczować na starcie.
Zainstalowałem sobie virtualoksa i Debiana. Instalacja virtualoksa spowodowała, iż do Windows XP dodane zostało nowe połączenie sieciowe IP: 10.0.2.15. Po starcie Debiana w /etc/network/interfaces zdefiniowałem sobie eth3, ponieważ przy ustawianiu eth0, eth1... pojawiały się błędy:

Kod: Zaznacz cały

/etc/network# ifup eth1
SIOCSIFADDR: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
SIOCSIFNETMASK: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
Failed to bring up eth1.
Mój plik interfaces:

auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

auto eth1
iface eth1 inet static
address 10.0.2.15
netmask 255.255.255.0
Problemem dla mnie jest to, że konfiguracja interfejsów ewidentnie znajduje się w innym miejscu. Pytanie jakim? Przy restarcie system sam przydziela sobie adres sieci, przypisuje go do eth2 i łączy z internetem. Konfiguracja interfejsów nie ma nic do rzeczy. W momencie, gdy próbowałem przypisać tę konfigurację pozostawiając tylko ,,lo'' i ,,eth0'' na sztywno, wyświetlał się ten sam błąd. Dopiero przypisanie do eth3 tego IP na sztywno dało pozytywny rezultat. Gdzie są zapisywane ustawienia sieci, interfejsów, które mają być uruchamiane?
Automatycznie przydzielone IP to właśnie 10.0.2.15. Czy właśnie tym adresem (zgodnym co do tego z virtualoksa) powinienem ustawiać na sztywno eth, aby mieć sieć na Debianie?

Dodane:
Po kolejnej godzinie poszukiwań usunąłem plik: /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Następnie zmieniłem plik interfaces:

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
Jak dla mnie system przy starcie wykrywa dwie karty sieciowe, tę fizyczną i tę z virtualoksa. Ale numery MAC zawarte w pliku: 70-persistent-net.rules różnią się od tych listowanych z poziomu Windows XP.

Przy:

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
przydzielany jest adres IP 10.0.2.15 i połączenie z internetem jest.
Jeśli dam też:

allow-hotplug eth1
 iface eth1 inet dhcp
to dla tego interfejsu połączenia z internetem nie ma. IP nie jest przydzielony. Czy mam rozumieć, że mimo iż są różnie mac adresy między Windows XP, a Debianem, to to są te same wykryte przez Debiana karty sieciowe?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Nie do końca rozumiem Twojego posta. W VirtualBox w menu Plik->ustawienia globalne->Sieć zobaczysz jakie gospodarz ma sieci dla gości i interfejsy wirtualne. Natomiast w ustawiania konkretnego gościa (rozumiem Debiana w tym przypadku?) w zakładce sieć ustawiasz jak host gościa ma się łączyć z siecią oferowaną przez gospodarza.
Masz np. 4 karty, każdą z nich możesz uruchomić, jak zaznaczysz pierwszą to odpowiada ona w Debianie karcie eth0, druga eth1 itd.. Kolejna sprawą jest opcja typu połączenia "Podłączono do". Jeżeli tu wybierzesz NAT to w Debianie nic nie ustawiasz, VirtualBox ma w sobie DHCP i da mu adres ale jeżeli wybierzesz opcję host-only to wtedy możesz sam ustawić adres (z tej samej sieci co w opcjach globalnych interfejsu wirtualnego).

Mam nadzieję, że w czymś to pomoże :)
ODPOWIEDZ