Witam.
Mam w sieci serwer samby obsługujący domenę. Chcę żeby dostęp do internetu miały jedynie osoby logujące się do domeny, pozostali użytkownicy powinni otrzymać informację o zalogowaniu do domeny. Adresy IP przydzielane są przez DHCP.
Sieć wygląda następująco: Internet jest rozdzielany przez ruter sprzętowy na kilka stanowisk roboczych oraz serwer linuksowy (serwer posiada jedną kartę sieciową)
Dost
grzesiek pisze: Ja bym do tego Squida użył.
Myślałem nad tym ale jak zmusić wszystkie komputery do korzystania z serwera proxy jeśli "nie przechodzi przez niego ruch"? W serwerze mam jedną kartę i jeśli nawet przekieruję ruch za pomocą iptables z portu 80 na 8080 to raczej nic mi nie da bo i tak ominie proxy i przejdzie prze ruter.
Windows7 podłączenie do domeny
Witam.
Od jakiegoś czasu kombinowałem jak podłączyć Windows7 do domeny (samba).
Rozwiązaniem jest zmiana ustawień rejestru w Windowsie:
Po zmianie tych wpisów system zalogował się do domeny.
Niestety wystąpił problem z profilami mobilnymi tzn. nie pobrał sobie ustawień profilu lecz zrobił drugie (logując się na konto użytkownika stworzył nowy katalog z profilem użytkownik.V2).
Czy jest to problem związany z smb.conf, czy wynika z innej struktury plików Windows XP i Windows7?
Od jakiegoś czasu kombinowałem jak podłączyć Windows7 do domeny (samba).
Rozwiązaniem jest zmiana ustawień rejestru w Windowsie:
Kod: Zaznacz cały
HKLM\System\CCS\Services\LanmanWorkstation\Parameters
DWORD DomainCompatibilityMode = 1
DWORD DNSNameResolutionRequired = 0
HKLM\System\CCS\Services\Netlogon\Parameters
DWORD RequireSignOrSeal = 1
DWORD RequireStrongKey = 1
Niestety wystąpił problem z profilami mobilnymi tzn. nie pobrał sobie ustawień profilu lecz zrobił drugie (logując się na konto użytkownika stworzył nowy katalog z profilem użytkownik.V2).
Czy jest to problem związany z smb.conf, czy wynika z innej struktury plików Windows XP i Windows7?