kopia zapasowa bazy MySQL
kopia zapasowa bazy MySQL
Witam!
Zaznaczam że to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość.
A więc tak przejdę od razu do sedna sprawy, a więc mam pytanie, gdzie znajduje się katalog, w którym mysql przechowuje bazy danych w postaci .frm bądź .frv dokładnie nie pamiętam.
Z góry zaznaczam, że przed założeniem tematu próbowałem wyszukać dany temat za pomocą szukajki.
Zaznaczam że to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość.
A więc tak przejdę od razu do sedna sprawy, a więc mam pytanie, gdzie znajduje się katalog, w którym mysql przechowuje bazy danych w postaci .frm bądź .frv dokładnie nie pamiętam.
Z góry zaznaczam, że przed założeniem tematu próbowałem wyszukać dany temat za pomocą szukajki.
Kod: Zaznacz cały
# find / -name *.frm
# updatedb
# locate *.frm
- hello_world
maxxx593 pisze:Witam!
Dołączam się do tematu postu, z pytaniem jak prawidłowo wykonać kopię zapasową bazy danych MySQL, żeby było ciekawiej dodam, że baza jest cały czas działąjąca - nie można jej wyłączyć na czas robienia kopii zapasowej, non stop ktoś na niej coś rzeźbi.
Żeby zrobić kopię zapasową wcale nie musisz wyłączać/zatrzymywać baz. Wszystko można zrobić przy działającej bazie. Najlepiej jednak i najbezpieczniej zrobić kopię zapasową gdy nikt nie używa bazy, czyli np. po godzinie 22.
man mysqldump
mysqldump -u root --opt -pmysql --all-databases > /backup/databases.dmp
Prościej będzie:
mysqldump -u root -p --all-databases > ~/kopia.sql
Albo
wbudowana rotacja, kopie zapasowe: dzienne, tygodniowe, miesięczne, notyfikacje - podsumowania mailowe.
apt-cache search automysqlbackup
automysqlbackup - a daily, weekly and monthly backup for your MySQL database