[+] LightScribe - aplikacja nie jest widoczna w systemie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
agavoides
Beginner

[+] LightScribe - aplikacja nie jest widoczna w systemie

Post autor: agavoides »

Zupełnie przypadkowo odkryłem że mój komputer ma nagrywarkę z obsługą technologi LightScribe. Zainstalowałem odpowiednie paczki deb. Wszystko działa dobrze. Jest tylko jeden mały problem.
Aplikację mogę tylko uruchomić z konsoli wpisując 4L-gui. Co mogę zrobić żeby aplikacja znalazła się w miejscu dla mnie łatwiejszym do uruchomienia.
Takich aplikacji już mi się kilka zebrało i z doświadczenia wiem, że za jakiś czas nie będę miał pojęcia co mam w konsoli wpisać żeby ją uruchomić.
Gdyby aplikacja się zameldowała w sekcji np. obrazy i grafika lub podobnie pewno szybciej bym ją kojarzył z funkcją do jakiej jest przeznaczona.
4L-gui nic mi nie mówi i przez miesiąc jej nieużywania odparuje z głowy skutecznie
Jeżeli można to zrobić to proszę o pomoc i radę. Pewno nie istotne ale mam Debiana Lenny, ciągle aktualizowanego.
Jurek
Awatar użytkownika
mareq

Post autor: mareq »

Nie napisałeś o jakie środowisko graficzne chodzi. Jeżeli to GNOME to zainstaluj pakiet alacarte i prawym przyciskiem myszy klikasz na menu > Zmodyfikuj menu lub uruchom go z konsoli jako użytkownik i możesz sobie cuda robić z menu.
agavoides
Beginner

Dziękuję bardzo aplikacja się dobrze zainstalowała. Już pewne modyfikacje w menu zrobiłem. Jednak tego LightScribe "4L-gui nigdzie nie widać żeby się mógł modyfikacji poddać.
Z konsoli wyczytałem, że siedzi sobie w katalogu "etc" i rzeczywiście tam jest tylko nie wiem jak spowodować żeby się w tym "modyfikatorze znalazł".
Jurek
Awatar użytkownika
mareq

Post autor: mareq »

Rozumiem, że obecnie uruchamiasz go wpisując w konsoli jako użytkownik

Kod: Zaznacz cały

4l-gui
Więc po uruchomieniu

alacarte
klikasz:

Nowy element
i wpisujesz jako Polecenie: 4L-gui oraz jako Nazwa: np.

LightScribe
lub jak tam sobie chcesz i tyle.
agavoides
Beginner

Zrobione, właśnie o to mi chodziło. Proste jak się wie. A jak bardo ułatwia życie.
Pierwsza płytka już ładnym obrazkiem ozdobiona.
Szkoda, że dostała mi się płytka z zielonym tłem myślę, że cały obrazek lepiej by wyglądał na jasnym żółtym, czy białym muszę sprawdzić czy takie są.
Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ