[+] Otwarte sterowniki i karta Ati Mobility HD 5650 - Ubuntu 10
- shevchenko1987
- Beginner
shevchenko1987, choć teraz wpadł mi go głowy jeszcze jeden pomysł.
Napisałeś, że zamknięte sterowniki ATI nie działają. Ja zasugeruję Ci spróbowanie ich raz jeszcze, bo są chyba - a raczej na pewno, wydajniejsze od otwartych.
Ściągnij najnowszy sterownik dla Twojej karty i zainstaluj go bez Xów (GDM, czy czego tam używasz też musi być wyłączony).
Binarkę instalujesz standardowo jako root (sudo):
Możesz posłużyć się chociażby tym debianowym mini-poradnikiem.
Po poprawnej instalacji sterownika skonfiguruj X-y jako root (sudo):
Ważne aby przed konfiguracją sterownika stworzyć pusty plik xorg.conf. Dla bezpieczeństwa możesz najpierw stworzyć kopię zapasową swojego dotychczasowego pliku konfiguracyjnego
Plik nadpisany przez konfigurator ATI jest naprawdę skąpy. Weź mój dla porównania;
Głębię i rozdzielczość ustaw na zgodną z posiadanym sprzętem. Ważne by linijka "Driver" wyglądała tak jak u mnie.
Jest to minimalna konfiguracja Serwera X, który radzi sobie teraz ze sprzętem dzięki udevovi (wersja Xorg 1.9.3 RC 2). U Ciebie pewnie Serwer X jeszcze korzysta z HAL-a/evdeva, ale to nic, bo na dobrą sprawę, w najnowszych X-ach udev korzysta z regułek HAL-a. Użytkownik definiuje jedynie sterownik grafiki, głębię i rozdzielczość ekranu.
Napisałeś, że zamknięte sterowniki ATI nie działają. Ja zasugeruję Ci spróbowanie ich raz jeszcze, bo są chyba - a raczej na pewno, wydajniejsze od otwartych.
Ściągnij najnowszy sterownik dla Twojej karty i zainstaluj go bez Xów (GDM, czy czego tam używasz też musi być wyłączony).
Binarkę instalujesz standardowo jako root (sudo):
Kod: Zaznacz cały
sh binarka.run
Po poprawnej instalacji sterownika skonfiguruj X-y jako root (sudo):
aticonfig --initial
mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.kopia
touch /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection
Section "Module"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1366x768"
EndSubSection
EndSection
ska@maszynka ~ $
Jest to minimalna konfiguracja Serwera X, który radzi sobie teraz ze sprzętem dzięki udevovi (wersja Xorg 1.9.3 RC 2). U Ciebie pewnie Serwer X jeszcze korzysta z HAL-a/evdeva, ale to nic, bo na dobrą sprawę, w najnowszych X-ach udev korzysta z regułek HAL-a. Użytkownik definiuje jedynie sterownik grafiki, głębię i rozdzielczość ekranu.
- shevchenko1987
- Beginner
Jaki masz problem uruchomić Ubuntu z płytki w trybie livecd. Połączyć się z internetem. Doinstalować potrzebne pakiety i sprawdzić. W trakcie trwania sesji możesz instalować wszystko, tak jak w systemie zainstalowanym na dysku. Jedynie jądra nie można zainstalować w celu sprawdzenia.shevchenko1987 pisze:nie chcę psuć dotychczasowej konfiguracji tylko po to żeby przekonać się, że nie wspiera. Chciałem się po prostu dowiedzieć od kogoś kto posiada taką samą kartę
Witam.
Mam karŧę ATI HD 5770. I ten sam problem na Ubuntu 10.10.
Przetestowałem zarówno na zamkniętych jak i otwartych sterownikach różne opcje konfiguracyjne narzędzia aticonfig i nic ten sam problem co u Ciebie.
Zauważyłem, że filmy odtwarzają się poprawnie (nic nie zacina w Full HD) przy uruchomieniu mplayera z parametrem -vo gl lub gl2
Ale zawsze przy włączaniu mplayera cały ekran robi się na ułamek sekundy czarny, tak jakby monitor zmieniał rozdzielczość.
Skończyły mi się pomysły co można jeszcze zrobić. Ale fakt ATI i Linux - do bani.
Aha przy sterownikach gl2 i gl wszystko działa poprawnie ale przy wyłączonym compizie.
Z tego co wybadałem najśmieszniejsze jest to jak uruchomisz mplayera z opcją -vo xvidix to film w ogóle się nie otwiera, ponieważ mplayer krzyczy, że nie ma jakichś sterowników. Słychać tylko dźwięk. Ale jak przerwiesz to mplayer przechodzi do takiego trybu, w którym cała grafika działa płynnie. Filmy nie zacinają się ale przy każdym uruchomieniu mplayera z opcją gl lub gl2 wszystko działa płynnie.
Czeski film
Może ktoś z tym coś wywalczył ale te sterowniki chyba są po prostu niedopracowane. Nie wiem jak je testowali ale na pewno nie na najnowszych kartach.
Mam karŧę ATI HD 5770. I ten sam problem na Ubuntu 10.10.
Przetestowałem zarówno na zamkniętych jak i otwartych sterownikach różne opcje konfiguracyjne narzędzia aticonfig i nic ten sam problem co u Ciebie.
Zauważyłem, że filmy odtwarzają się poprawnie (nic nie zacina w Full HD) przy uruchomieniu mplayera z parametrem -vo gl lub gl2
Ale zawsze przy włączaniu mplayera cały ekran robi się na ułamek sekundy czarny, tak jakby monitor zmieniał rozdzielczość.
Skończyły mi się pomysły co można jeszcze zrobić. Ale fakt ATI i Linux - do bani.
Aha przy sterownikach gl2 i gl wszystko działa poprawnie ale przy wyłączonym compizie.
Z tego co wybadałem najśmieszniejsze jest to jak uruchomisz mplayera z opcją -vo xvidix to film w ogóle się nie otwiera, ponieważ mplayer krzyczy, że nie ma jakichś sterowników. Słychać tylko dźwięk. Ale jak przerwiesz to mplayer przechodzi do takiego trybu, w którym cała grafika działa płynnie. Filmy nie zacinają się ale przy każdym uruchomieniu mplayera z opcją gl lub gl2 wszystko działa płynnie.
Czeski film
Może ktoś z tym coś wywalczył ale te sterowniki chyba są po prostu niedopracowane. Nie wiem jak je testowali ale na pewno nie na najnowszych kartach.
- shevchenko1987
- Beginner
Mały poradnik
- Ściągamy najnowsze sterowniki ze strony ATI/AMD > KLIK<
- Instalujemy ściągnięte sterowniki.
- Restartujemy system.
- W konsoli z poziomu roota wpisujemy:
aticonfig --set-pcs-u32=DDX,EnableTearFreeDesktop,1
- Restartujemy X-y bądź cały system.
- Cieszymy się z działającego Vsync w systemie.
- shevchenko1987
- Beginner
Proszę bardzo:
xorg 7.6
mesa 7.10
Z tego mam tylko zainstalowane pakiety:
Pliku xorg.conf nie mam na systemie z otwartymi sterownikami
Acha, widzę że mogłem Cie wprowadzić w błąd bo się pytałeś o ubuntu ja używam sida, ale nie przypominam żebym miał jakieś problemy z tą kartą i na testingu, w sumie nic nie grzebałem przy niej działa mi z automatu, tak jak napisałem w pierwszym poście i na otwartych i na drugim systemie na własnościowych sterownikach.
xorg 7.6
mesa 7.10
Z tego mam tylko zainstalowane pakiety:
aptitude search mesa | sort
i A libglu1-mesa
i libegl1-mesa-drivers
i libegl1-mesa
i libgl1-mesa-dri
i libgl1-mesa-glx
i mesa-utils
aptitude search xorg | sort
i A xserver-xorg-input-evdev
i A xserver-xorg-input-synaptics
i A xserver-xorg-video-fbdev
i A xserver-xorg-video-radeonhd
i A xserver-xorg-video-radeon
i A xserver-xorg-video-vesa
i A xserver-xorg
i xserver-xorg-core
Acha, widzę że mogłem Cie wprowadzić w błąd bo się pytałeś o ubuntu ja używam sida, ale nie przypominam żebym miał jakieś problemy z tą kartą i na testingu, w sumie nic nie grzebałem przy niej działa mi z automatu, tak jak napisałem w pierwszym poście i na otwartych i na drugim systemie na własnościowych sterownikach.