wybierając pierszą opcję czyli "internet".
Wysyłając mail przez www (skrypt php) na o2.pl poczta dochodzi, natomiast przy probie wysłania na gmail.com dostaje w logach
2010-12-22 12:49:00 1PVM7C-0003Av-0Q gmail-smtp-in.l.google.com [74.125.43.27] Connection timed out
2010-12-22 12:49:21 1PVM7C-0003Av-0Q alt4.gmail-smtp-in.l.google.com [209.85.229.27] Connection timed out
2010-12-22 12:49:21 1PVM7C-0003Av-0Q == adresat@gmail.com R=dnslookup T=remote_smtp defer (110): Connection timed out
Co jeszcze muszę poprawić w konfiguracji aby wysyłanie poczty było możliwe na wszystkie domeny? Maszyna, z której chcę wysyłać pocztę nie jest rekordem MX.
Doprecyzuj, co masz na myśli "nie jest rekordem MX". Nie masz poczty w domenie? I co najważniejsze z jakich funkcji korzystasz w tym formularzu php (mail() czy może PEAR mail()) ?
Pisząc "nie jest rekordem MX" miałem na myśli fakt, że maszyna z której potrzebuję wysyłać wiadomości, generowane z formularza www nie jest w domenie wskazana jako serwer poczty.
Chciałbym tak skonfigurować exima, aby można było wysyłać wiadomości tylko z localhosta i bez autoryzacji.
A co masz za łącze? Generalnie dostawcy blokują port 25 co najczęściej kończy się komunikatem request timed out. Spróbuj się telnetować na port 25 na jakiś z serwerów pocztowych:
No nie tędy droga. Wszystkie serwery SMTP komunikują się ze sobą na porcie 25 i zmiana na port 587 raczej nic nie zmieni. Trzeba mimo wszystko dążyć do tego aby Twój serwer pocztowy mógł "gadać" na 25 porcie.
Pacek, mój MTA może gadać na porcie 25 i jak tak go ustawię to np. na o2.pl poczta wychodzi bez problemu z formularza php. Jak już chcę coś posłać na gmail.com to mam "timeout" :/
A skąd wiesz, że dostawca nie zablokował wszystkich serwerów pocztowych oprócz np. domen *.pl? Spróbuj wysłać na inne polskie serwery i na inne zagraniczne serwery SMTP. Będzie jasność wtedy. Jeżeli przez ten sam formularz działa na O2 a nie działa na Gmail to obstawiam na właśnie tego typu rozwiązanie.