Niepoprawnie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Niepoprawnie działający kosz w LXDE na koncie root

Post autor: saturno »

Witam.

Mam problem z odzyskaniem wolnego miejsca na Debianie Squeeze z LXDE.
Otóż o ile kosz w PCManFM w trybie zwykłego użytkownika działa prawidłowo, to przy uruchomieniu PCManFM-a w trybie super użytkownika pojawiają się problemy.

Pliki dają się normalnie do kosza usunąć, ale za to później nie można podejrzeć zawartości kosza, bo wyskakuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Działanie nie jest obsługiwane
Próba opróżnienia kosza roota kończy się następującym błędem:

Obrazek

Cóż z tego, że jest napisane, że operacja jest ukończona skoro miejsce na dysku nie jest zwalniane, a w koszu mam około 5GB!
Jak naprawić kosz?
Jak odzyskać wolne miejsce?
gromiz

Post autor: gromiz »

saturno pisze:Jak odzyskać wolne miejsce?

Zainstalować midnight commander. Wejść do katalogu root/.local/share/ i wyrzucić cały katalog Trash. Powinno po tym usunąć wszystkie śmieci z kosza. Mam taką samą sytuację jak opisałeś. Niestety nie wiem jeszcze jak to naprawić. Poszukam, jak coś znajdę to napiszę.

Jest jeszcze inna możliwość, aby w ogóle pliki nie trafiały do kosza. Zaznaczasz plik i wciskasz SHIFT + DELETE.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

mc nie mogę zainstalować na "tym" zwirtualizowanym Debianie, bo ostatnio internetu na VirtualBoksie więcej nie ma niż jest (są nawet problemy z odświeżeniem repozytorii). Może nowa wersja VirtualBoksa coś poprawi, bo obecnie jest masakra.

Usunąłem Trash przez Shift + Delete i miejsce się zwolniło.
gromiz pisze:Poszukam, jak coś znajdę to napiszę.
Ciekawe czy jest zgłoszony ten błąd?

Pozdrawiam
saturno
giaur
Member

Post autor: giaur »

No to wejdz do katalogu root/.local/share/ za pomocą graficznego menedżera plików
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

giaur zagłęb się trochę bardziej w temat zanim odpowiesz, a nie tylko "po łepkach".
Napisałem, że:
Usunąłem Trash przez Shift + Delete i miejsce się zwolniło.
To przecież jasne, że nie usuwałem tego katalogu w konsoli.

Po zainstalowaniu nowej wersji VirtualBoksa internet w zwirtualizowanych systemach działa już prawidłowo więc mogę sobie bezproblemowo instalować różne rzeczy. Jakąś graficzną alternatywą może być: Tux Commander.

Od prośby o zamknięcie wątku dzieli mnie, jeśli ktoś pomoże mi w:
1. Rozwiązaniu problemu prawidłowego działania kosza root-a w: PCManFM.
Albo:
2. Znalezieniu zgłoszenia lub wysłaniu zgłoszenia błędu.
Niestety mój angielski = 0, bo już dawno bym to zrobił.

Pozdrawiam
saturno
ODPOWIEDZ