Stary serwer (fedora core) a wirtualizacja lub inne możliwo

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Delleg

Stary serwer (fedora core) a wirtualizacja lub inne możliwości

Post autor: Delleg »

Mam w pracy stary serwer postawiony tylko i wyłącznie na potrzeby programu sieciowego opartego na Progresie 9B bodajże, ów program do instalacji potrzebuje jądra w wersji 2.4. Nie ma możliwości przejścia na inną wersję. Mimo wszystko bardzo chciałbym pozbyć się tego komputera z biurka w swoim pokoju, raz bo ciszej będzie, dwa bo wygodniej jest mieć wszystko na jednym serwerze. Problem w tym, że nie jestem "wyjadaczem" linuksowym i boję się, że mogę coś popsuć w Debianie po wydaniu:

Kod: Zaznacz cały

[I]export[/I] LD_ASSUME_KERNEL=[I]2.4[/I].1
Ale do rzeczy, w sieci jest przepis jak zainstalować ten program na Slackware z jądrem 2.6.18. Link do posta, autor opisuje instalację programu Pomost bo tak się on nazywa na forum Sygnity, firmy tworzącej program, ale niestety nikt tam nie wiedział jak poradzić sobie z Debianem dali mi do zrozumienia, że mam sobie odpuścić. Zerknijcie proszę na ten post i powiedzcie mi jak zaadoptować go do potrzeb Debiana. Jeśli to nie możliwe to w jaki sposób przenieść serwer w całości na zasadach wirtualizacji?
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Link, który podałeś wymaga logowania. Może wklej posta w którym ktoś podał jakieś konkretne informacje. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że nie da się tego zrobić pod inną dystrybucją. Linux is Linux. Zresztą jako potwierdzenie mogę powiedzieć to, że w ich instrukcji wpisany jest Red Hat Linux, a Ty podajesz, że ponoć można to zrobić na SuSe. Tak więc wg mnie powinno się dać na innej dystrybucji. Problem polega na tym, że nie jest to darmowe (lub nawet dostępne jako wersja demo) oprogramowanie, żeby móc sobie pobrać i to przetestować. Praca na żywym organizmie jest dla tzw. "hardkorów" :)
Delleg

Post autor: Delleg »

Wygłupiłem się z tym linkiem nie pomyślałem o logowaniu - wklejam tak jak jest tam
W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi instalacji progressa na serwerze Linux.
Swój opis postanowiłem zrobić na slackware 11 na jądrze 2.6.18. Mamy wtedy dość nowe jądro (ostatnie na którym udało mi się zmusić instalatora progress do startu).
W zwiazku z tym iż progress, w wersji przez nas posiadanej nie jest najnowszy jest problem z uruchomieniem na najnowszych dystrybucjach. Na dzień dzisiejszy nie udało mi się uruchomić na slackware 12.
Startujemy.
Procesu instalacji systemu nie opisuję, wychodzę z założenia, że każdy sobie z tym poradzi, zresztą w internecie znajdziecie dość szczególowe opisy. Ja zawsze instaluje system bez "okienek" ale wybór należy do Was, nie ma to znaczenia dla instalacji progress.
  1. Instalujemy slackware 11 (podczas instalacji nie wybieramy domyślnego jądra a wpisujemy test26.s i enter w ten sposób wybraliśmy jądro 2.6.18).
  2. Ponieważ standardowo slackware nie instaluje modułów do tego jądra trzeba
    doinstalować je ręcznie. Podobno są na płycie jest w katalogu testing ale mam dosyć
    starą płytę instalacyjną i u mnie ich nie ma, więc może w nowszych jest.
    Dla tych, którzy nie znajdą, paczki do pobranie tu:
    ftp://slackware.pl/pub/slackware/slackw ... i386-1.tgz
    ftp://slackware.pl/pub/slackware/slackw ... i486-1.tgz
    ftp://slackware.pl/pub/slackware/slackw ... arch-1.tgz
    Daje trzy odnośniki bo ja zawsze instaluje te trzy paczki aczkolwiek dla osób, które nie kompilują powinien wystarczyć 2 odnośnik z modułami.

Kopiujemy te trzy paczki do 1 katalogu i instalujemy (np installpkg *.tgz)
    teraz możemy uruchomić np kartę sieciową (np. modprobe nazwa_modułu)
  3. Instalujemy paczkę javy
    Paczkę można pobrać z mojego serwera:
    http://www.compleks.type.pl/linux/jdk-1 ... i586-1.tgz
  4. Ściągamy sobie pliczek np. z mojego serwera:
    http://www.compleks.type.pl/linux/libg++.so.2.7.2.8
    kopiujemy go do /usr/lib
    linkujemy go:

ln /usr/lib/libg++.so.2.7.2.8 /usr/lib/libg++.so.2.7.2 
  5. Teraz trochę oszukamy instalator progressa
    wydajemy polecenie:

export LD_ASSUME_KERNEL=2.4.1 
  6. Uruchamiamy instalację progressa.
    Należy pamiętać, że instalacja nie pójdzie z tego katalogu, w którym znajdują się pliki instalacyjne.
    Przechodzimy np. o katalog niżej i wydajemy polecenie"

./katalog_inst_progress/proinst 
    odpala instalator progressa
    [INDENT]
    - W pierwszym oknie Product Configuration Data wypełniamy dane i wciskamy Ctrl-E
    - W oknie Done Configuration Data Confirmation Wcinąć Y
    - W oknie Product Configuration Data Wybrać Continue with Install i wcisnąć ENTER
    - W oknie JavaHome Pathname wpisać ścieżkę gdzie jest zainstalowana paczka javy
    jeżeli ktoś korzystał z paczki z mojego serwera będzie ta ścieżka wyglądała następująco:
    /usr/lib/jdk1.5.0_09 i wciskamy ENTER
    - W oknie Type, Device and Destination podświetlamy Continue with Installation i wybieramy ENTER
    - W pnie Language Selection wybieramy Polish wciskamy ENTER (pojawi się gwiazdka obok pozycji) a następnie przejść do pozycji Continue with Installation i zaakceptować ENTERem.
    - W oknie International Settings
    Powyższe okno zawiera trzy parametry konfiguracyjne, których ustawienie nie ma znaczenia dla działania POMOSTA ponieważ został przygotowany plik startup.pf, który zastąpi powyższe ustawienia. Program instalacyjny wymaga jednak podania parametru więc należy wejść w każdy parametr i wybrać np pierwsze z list, następnie "zjechać" kursorem na dół listy i wybrać Continue with Installation
    - W oknie Complete Installation wybrać Y
    - W oknie Copy Scripts? wybrać Y
    - W oknie Installation of .......... wybrać ENTER
    [/INDENT]
    Mamy zainstalowany progress.
  7. Teraz instalujemy POMOST, ponieważ skrypt install_SCO na płytce jest przeznaczony do instalacji UNIX'owe lekko go zmodyfikujemy. Przekopiujmy sobie instalację POMOSTA do jakiegoś katalogu (katalog unix, zip) i plik inst_SCO. edytujemy plik inst_SCO poniżej przedstawiłem jak wygląda przykładowy skrypt po zmodyfikowaniu (modyfikujemy tylko 1 sekcję ponieważ to ona dotyczy instalacji na poziome OPS:

case "$CHOICE" int | T ) echo "Kopiowanie i rozpakowywanie plikow ..."
            rm -f /tmp/pomops.*
        cp /pomost/Unix/pomops.sco /tmp/pomops.tar.Z
            mkdir /home/bazy
        mkdir /home/bazy/u
            mkdir /install
            cd /tmp
            chmod a+xwr *
            uncompress pomops.tar.Z
            tar xvf pomops.tar
            mv /tmp/install/* /home/bazy/u
            cd /home/bazy/u
            chmod -R a+xwr *
            cd bin
            cp * /usr/bin
            cp /etc/services /etc/services.old
            cp /home/bazy/u/startup.pf /usr/dlc/startup.pf
            cp /home/bazy/u/services /etc/services
            cp /home/bazy/u/proword.1 /usr/dlc/proword.1
            rm /tmp/pomops.*
            ;;

Oczywiście ścieżki dostępu możemy dowolnie modyfikować wg swoich potrzeb.
  8. Teraz kopiujemy bazę Windows (w przykładzie jak powyżej) do katalogu

/home/bazy/u/pomost
  9. Wykonujemy polecenie dostosowujące bazę Windows do systemu Linux:

cd /home/bazy/u/pomost 
    prostrct repair ./pomost 
  10. Musimy zmodyfikować pliki:
    [INDENT]/usr/bin/pomost_start
    /usr/bin/pomost_stop
    /usr/bin/pomost_mon [/INDENT]
    Trzeba w tych plikach zmodyfikować ścieżkę na taką jaka była w skrypcie instalacyjnym. Dodatkowo w pliku pomost_stop na początku dodajcie polecenie:

export LD_ASSUME_KERNEL=2.4.1 
    [INDENT]polecenie pomost_start uruchamia bazę
    pomost_stop zamyka bazę [/INDENT]
  11. Aby serwer bazy uruchamiał się automatycznie podczas startu serwera dopisujemy na końcu pliku:

/etc/rc.d/rc.local 
    taką treść:

/usr/bin/pomost_start 
  12. Kopiujemy zawartość wspólnego z Windows do /home/bazy/u
    ustalamy prawa i właściciela

chmod -R 777 /home/bazy/u/wspolny
    chown -R nobody:nobody /home/bazy/u/wspolny
  13. Odpalamy serwer samby i udostępniamy zasób.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem.
W wolnej chwili jeszcze raz przeczytam to co napisałem i poprawię ewentualne błędy.
W między czasie proszę o ewentualne krytyczne uwagi, ponieważ w większości pisałem to z pamięci to być może coś przeoczyłem.
Aha proszę o informację czy pomogło choć jednej osobie.
Pozdrawiam Darek
Wklejam bez zgody autora tekst z innego forum, jeśli to naruszenie proszę administratora serwisu o skasowanie
ODPOWIEDZ