[+] Compiz uruchamiany przy starcie gnome

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
tomekw

[+] Compiz uruchamiany przy starcie gnome

Post autor: tomekw »

Próbowałem już kilku przepisów z sieci, żaden nie pomógł, jak compiza uruchamiałem ręcznie, tak dalej to robię.
  1. Ponieważ na forum nie znalazłem rozwiązania na ten temat, więc się pytam, czy ktoś wie, jak zrobić, by compiz uruchamiał się przy starcie systemu?
  2. Jak uruchomić "płonące okna", bo nie widzę w menedżerze ustawień compizconfig takiej opcji?
  3. Jak obracać kostką?
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Zainstaluj fusion-icon i tam sobie wybierzesz menedżera okien itp. Dodaj do programów startowych i masz compiza uruchamianego przy starcie. Co do reszty to kwestia ustawień lub brakujących wtyczek.
przemo_pb4

Post autor: przemo_pb4 »

Mnie po którejś aktualizacji fusion-icon w ogóle przestał działać, więc dodałem do programów startowych samego compiza i już.
bastard79

Post autor: bastard79 »

System->Preferencje->Programy startowe

Dodajesz nowy i wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/compiz --replace
Compiz będzie startował wraz z gnome.

Co do reszty musisz doinstalować wtyczki:
[INDENT]compiz-fusion-plugins-main
compiz-fusion-plugins-extra[/INDENT]
tomekw

Post autor: tomekw »

Wszystko udało się wcześniej, problemy nieco bardziej prozaiczne.
  • Uruchamiany przy starcie:
    System -> Preferencje -> Sesje >> Dodaj -> Nazwa: Compiz Fusion; Polecenie: compiz -> OK
    I już się uruchamia.
  • Kierowanie kostką:

Kod: Zaznacz cały

Ctrl + Alt + L-Klik
  • Animacje:
    System -> Preferencje -> Menedżer Ustawień CompizConfig >> Klikasz w Animacje, potem odznaczasz losowe, a poniżej na: Wybór animacji, wybierasz i ustawiasz sobie animację, to samo powtarzasz dla zakładek Animacja Otwierania, Animacja zamykania. W ustawienia efektu można sprecyzować jak animacja ma wyglądać.
Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ