Jestem szczęśliwym użytkownikiem dystrybucji Debian w wersji Lenny z KDE3. Dzisiaj obok niego zainstalowałem Windows XP. Po odzyskaniu GRUB-a uruchamiam Lennego i co? Okazuje się, że nie mam połączenia z Internetem (nie zmieniałem żadnych ustawień, jeszcze rano, przed zabraniem się za Windows było wszystko w porządku). Korzystam już od dłuższego czasu z bezprzewodowego połączenia z ruterem w mieszkaniu, w którym wynajmuje studencki pokój, moja karta to adapter USB firmy TP-LINK, model TL-WN321G (w jądrze z Lennego nie było sterowników, doinstalowałem ręcznie) - do tej pory zawsze działało dobrze, bez żadnych problemów. Dostawca Internetu to firma Aster, ruter firmy D-Link.
System wykrywa kartę (jak zawsze), widzi sieci bezprzewodowe w moim zasięgu (jak zawsze), łączy się z ruterem (jak zawsze) i nawet przydziela adres IP (jak zawsze). Problem jest taki, że ani w żadnej przeglądarce, graficznej czy tekstowej, ani w kliencie Jabbera, ani w odtwarzaczu multimedialnym (strumienie radia), słowem nigdzie kontaktu z Internetem nie ma. Jedynym wyjątkiem jest aptitude, wpisanie
Kod: Zaznacz cały
aptitude search pakiet
Dodam, że na Windows oraz na live CD (Puppy Linux) mam połączenie z Internetem. Mój współokator na swoim komputerze z Windows też ma połączenie.
/etc/network/interfaces
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
address 127.0.0.1
netmask 255.0.0.0
# The primary network interface
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp
auto wlan0
resolv.conf
### BEGIN INFO
#
# Modified_by: NetworkManager
# Process: /usr/bin/NetworkManager
# Process_id: 2928
#
### END INFO
domain home.aster.pl
search home.aster.pl
nameserver 212.76.34.49
nameserver 192.168.0.1
Bardzo proszę o pomoc w przywróceniu połączenia z internetem w Lennym.
Albo chociaż o wskazówki i podejrzenia.