Pidgin 2.7.7, nieudana kompilacja

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
ujemny

Pidgin 2.7.7, nieudana kompilacja

Post autor: ujemny »

Witam.
Wczoraj prawie cały dzień usiłowałem skompilować pidgina, spełniłem już wszystkie zależności oprócz:

Kod: Zaznacz cały

checking for GSTINTERFACES... yes
checking for FARSIGHT... no
configure: error:
Dependencies for voice/video were not met.
Install the necessary gstreamer and farsight packages first.
Niestety w żaden sposób nie mogę sobie z tym poradzić. Zainstalowałem wszystkie pakiety dodatkowe do frasight, ale niestety nie pomogło.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Spróbuj zainstalować:

doxygen gstreamer0.10-nice gstreamer0.10-plugins-bad libass4 libcdaudio1 libexempi3 libgadu-dev libgme0 libgssdp-1.0-2 libgstfarsight0.10-0 libgstfarsight0.10-dev libgtkspell-dev libgtkspell0 libgupnp-1.0-3 libgupnp-igd-1.0-3 libidn11-dev libiptcdata0 libkate1 libmeanwhile-dev libmeanwhile1 libmimic0 libmms0 libncursesw5-dev libnice0 libofa0 liboil0.3 libperl-dev libsasl2-dev libsilc-1.1-2 libsilc-dev libsilcclient-1.1-3 libslv2-9 libsoundtouch1c2 libwildmidi1 libxss-dev libzbar0 libzephyr-dev libzephyr4 tcl-dev tcl8.4-dev tk-dev tk8.4-dev x11proto-scrnsaver-dev
albo najlepiej wykonaj polecenie (jako root):

apt-get build-dep pidgin
i stanie się światłość. Znowu ktoś całymi dniami ślęczy przed monitorem zamiast poczytać ,,Debian Reference''.
Awatar użytkownika
ujemny

Niestety nie pomogło. Chyba dam sobie spokój, ale mimo wszystko dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

A to ciekawe. Właśnie kompiluję sobie pidgina dla testu i idzie jak burza.
Nie wiem jak Ty zaczynasz kompilacje programów ale ja zaczynam od wypakowania źródeł, potem w konsoli w katalogu ze źródłami wykonuję:

pager README
pager INSTALL
A kończę by uniknąć bałaganu:

checkinstall -D --install=no
i instaluję program za pomocą dpkg.
Awatar użytkownika
ujemny

Już jest wszystko dobrze, po prostu skompilowałem trochę starszą wersje (2.7.3).

Ja ręcznie po prostu, po rozpakowaniu:

./configure
itd., ale teraz niestety mam nowy problem. Po instalacji ze źródła, Firefox 3.6, przeglądarka nie ma dostępu do internetu.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Mam dla ciebie propozycje. Zamiast kompilować najnowsze programy użyj tych z repozytorium. Jak są dla Ciebie za stare to zaktualizuj system nawet do Sida. A będziesz miał najnowsze programy bez potrzeby kompilacji, nad których poprawnością działania nie siedział jeden majsterkowicz lecz cała rzesza developerów.
ODPOWIEDZ