sterownik iwlwifi-3945-1.ucode
sterownik iwlwifi-3945-1.ucode
Zainstalowałem Debiana Lenny na laptopie TrevelMate 4270. Potrzebuje do szczęścia jedynie sterownika do sieci iwlwifi-3945-1.ucode Skąd go wsiąść?
Najpierw sprawdź czy masz repozytoria non-free, wiesz, taka już polityka Debiana jest.
Podłączamy laptopa kablem do internetu i wykonujemy polecenia jako root lub sudo
Jakbyś miał problemy z konfiguracja wifi to tutaj jest pewien poradnik
Polecam również ten temat do przejrzenia, skoro dla ,,Debian Reference'' brak czasu.
Dodane:
Moduł iwlagn jest dla innej karty (Intel Wifi link 5100), tutaj powinno być iwl3945. Mój błąd.
Podłączamy laptopa kablem do internetu i wykonujemy polecenia jako root lub sudo
Kod: Zaznacz cały
apt-get install firmware-iwlwifi
modprobe iwlagn
Polecam również ten temat do przejrzenia, skoro dla ,,Debian Reference'' brak czasu.
Dodane:
Moduł iwlagn jest dla innej karty (Intel Wifi link 5100), tutaj powinno być iwl3945. Mój błąd.
Świeżutki system i od razu kombinacja, a potem się zapomina i zawsze się kończy pytaniem ale dlaczego to mi nie działa? Ale co tam mam czas to napiszę.
Pobierasz:
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/no ... y2_all.deb na usb, następnie w laptopie wykonujesz polecenie w konsoli jako root:
W lokalizacji gdzież ten plik się znajduje.
Zakładam, że zależności pozostaną spełnione i instalacja się powiedzie.
Następnie w tej samej konsoli jako root:
No i pozostanie tylko konfiguracja, bo przecież Twoja karta sieciowa to nie wróżka jak my tutaj i nie zgadnie zabezpieczeń Twojej sieci WLAN.
Repozytoria non-free:
ALT+F2 i czary mary u góry ekranu pojawia się szukajka gdzie wpisujesz: i naciskasz Enter.
Następnie w owej konsoli wpisujesz:
aby zobaczyć, czy masz repozytoria non-free ale pewnie nie masz, więc w tej samej konsoli wpisujesz:
I naciskasz Enter, teraz hasło rota i ponownie enter. Nie będzie widać jak będziesz wpisywał hasło, ale pewnie i tak nie patrzysz na ekran w trakcie pisania.
Następnie wpisujesz:
by edytować plik (Ctrl+O zapisuje zmiany) (Ctrl+K wycina cała linię tekstu). Możesz kopiować i wklejać za pomocą myszki, tak będzie najlepiej bo nie popełnisz błędu.
Pobierasz:
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/no ... y2_all.deb na usb, następnie w laptopie wykonujesz polecenie w konsoli jako root:
dpkg -i firmware-iwlwifi_0.14+lenny2_all.deb
Zakładam, że zależności pozostaną spełnione i instalacja się powiedzie.
Następnie w tej samej konsoli jako root:
modprobe iwl3945Repozytoria non-free:
ALT+F2 i czary mary u góry ekranu pojawia się szukajka gdzie wpisujesz:
konsolaNastępnie w owej konsoli wpisujesz:
cat /etc/apt/sources.list Kod: Zaznacz cały
suNastępnie wpisujesz:
nano /etc/apt/sources.listInstalacja firmware-iwlwifi_0.14+lenny2_all.deb powiodła się, ale jak wpisuje:
Wyskakuje
modprobe iwlagnKod: Zaznacz cały
FATAL: Module iwlang not found.No cóż obiecasz ze poczytasz Debian Reference?
następnie w laptopie wykonujesz polecenie w konsoli jako root:w lokalizacji gdzież ten plik się znajduje.Kod: Zaznacz cały
dpkg -i firmware-iwlwifi_0.14+lenny2_all.deb
wpisujeszi naciskasz Enter, teraz hasło rota i ponownie enter.Kod: Zaznacz cały
su
No tak iwlagn jest dla innej karty. Proszę pokaz nam co konsola zwraca po wykonaniu polecenia jako root:
Spróbuj jako root
lsmod | grep iwl
depmod -a
modprobe iwl3945Jak wpisuje
to pokazuje mi się:
a co do drugiej komendy to po wpisaniu nic wyskakuje.
lsmod | grep iwlto pokazuje mi się:
bash: ismod: command not foundA co to za polecenie ismod źle przepisałeś czy źle wpisałeś? Jako root!
Skoro nic nie wyświetla się to znaczy że zadziałało!
Teraz przejdź do poradnika tego wyżej napisałem i zacznij od:
Postaraj się, zapewne Ci się uda.
Skoro nic nie wyświetla się to znaczy że zadziałało!
Teraz przejdź do poradnika tego wyżej napisałem i zacznij od:
iwconfig