jaki dysk pod X'y ?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
beel
Beginner

jaki dysk pod X'y ?

Post autor: beel »

Witam.
Chce sobie zainstalwoać debiana wraz ze srodowiskiem graficznym... ile powinienem miec w zapasie GB na HDD ?
stimpy

Post autor: stimpy »

U mnie Etch zajmuje podpakowany KDE i GNOME oraz masą programów niecałe 4 GB. Przeznaczyłem w sumie 10 GB na partycję / oraz całą resztę dysku na partycję /home.

Pozdr.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

beel, poszukaj o tym na forum, bo temat partycjonowania i ile MiB przeznaczyć na partycję był wielokrotnie poruszany.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Owszem widziałem, było ile przeznaczyć na partycje /boot, /swap, /var itp ... ale mnie interesuje ile zajmuje cale srodowisko graficzne i gdzie jest ono implementowane? Wiec co za tym idzie jaki nalezy miec w ogole minimum dysk aby myslec o Linuxie z X'ami?

stimpy pisze:U mnie Etch zajmuje podpakowany KDE i GNOME oraz masą programów niecałe 4 GB. Przeznaczyłem w sumie 10 GB na partycję / oraz całą resztę dysku na partycję /home.
Dziex
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

ja tez mam na / przeznaczone 7GB i jeszcze nigdy mi nie zabraklo. Ostatnio instalowalem X i kde to pobralo mi z netu okolo 300 moze 400MB po rozpakowaniu zalozmy ze bedzie wiecej. Wiem tez po swoim doswiadczeniu ze partycja / jest u mnie w zasadzie zajeta tylko w 40% z zajnstalowanymi Xami kde i wieloma innymi pierdolamim niezbednymim do zycia (i nie tylko zycia).
ODPOWIEDZ