[+] Debian Squeeze - brak GNOME

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
lukasvcf

[+] Debian Squeeze - brak GNOME

Post autor: lukasvcf »

Witam.
Mam pewien problem. Ściągnąłem pierwszą płytę CD instalacyjną z Debianem w wersji testowej i po samej instalacji pojawia się konsola zamiast trybu graficznego GNOME. Co ciekawe, podczas instalacji nie miałem wyboru czy chcę zainstalować tryb graficzny. Czy może mieć to coś wspólnego z tym, że pakiety zostały już zamrożone do finalnej wersji 6.0?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

I co w związku z tym, że nie ma trybu graficznego? Załamanie kompletne i katastrofa się wydarzyła, że już nic nie można z tym zrobić.
Może tak dział dla początkujących przejrzysz?
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983
Uzupełnisz brakujące elementy systemu i zainstalujesz potrzebne oprogramowanie.
Awatar użytkownika
lukasvcf

Tak, załamanie kompletne ponieważ na komputerze, na którym instaluję Debiana nie mam dostępu do sieci. Próbowałem doinstalować brakujące składniki z płyty ale brakuję na płycie GDM. X-org oraz Gnome-Core są. Tak, wiem żeby wejść w tryb graficzny wystarczy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

gnome session
jednak wtedy mam gołego Debiana, a jak wspomniałem brak dostępu do sieci uniemożliwia mi jakąkolwiek pracę na nim.
W takim razie zadam pytanie inaczej. W przypadku Lenny wszystko co potrzebne razem ze środowiskiem graficznym mamy na CD1, czy w obecnym przypadku wersji 6.0 uległo to zmianie i teraz potrzebne są CD1 oraz CD2? Nie chcę po prostu na darmo marnować płyt.
fnmirk
Senior Member

Może wcześniej napisz, jakie masz fizyczne możliwości połączenia się z internetem.
Awatar użytkownika
lukasvcf

Nie mam żadnych fizycznych możliwości połączenia się z internetem na tym komputerze, na którym ma być Debian.

Więc, ponawiam pytanie, czy na CD2 znajdę resztę niezbędnych pakietów do instalacji środowiska Gnome?

Po prostu chodzi mi o to, że podczas instalacji systemu z CD w przypadku Debiana Lenny na pierwszej płycie znajdują się pakiety, które umożliwiają już jako taką pracę z systemem. Jednak Lenny odpada z kilku powodów, a między innymi dlatego, że na laptopie nie działa zarządzanie energią (ściemnianie ekranu itp.). Więc instaluję Debiana Squeeze, do niedawna na CD1 znajdowało się to co powinno ale wymieniłem dysk twardy, chcę uruchomić system i już podczas instalacji nie daje mi nawet wyboru instalacji środowiska graficznego. No dobrze, wydawało mi się to przeoczeniem i pracami nad finalną wersją, więc instaluję ręcznie ale brakuje GDM i podstawowych programów, pozostaje mi jeszcze opcja aby podczas instalacji dodać do skanowania jeszcze CD2 ale nie wiem, czy reszta pakietów jest właśnie tam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Podczas instalacji zaznaczyłeś, nie jak chciał dodać repozytoria z ftp. Stąd ten bałagan.
Awatar użytkownika
lukasvcf

Niestety, ale w ogóle komunikatu takowego o dodaniu repozytotiów nie miałem. Zainstalowałem w ten sam sposób Debiana z CD1, tylko ze środowiskiem KDE/XFCE oraz LXDE i w każdym wypadku miałem opcje środowiska graficznego, problem pojawia się tylko w przypadku płyty z GNOME. Tzn. mam do wyboru, jak pamiętam, system podstawowy, serwer, laptop i coś jeszcze. Niestety ale środowiska graficznego nie mam.
fnmirk
Senior Member

lukasvcf, kombinujesz jak... Napisałeś, że nie masz dostępu do internetu na komputerze z Debianem. Jednak w jakiś sposób łączysz się z internetem skoro zadajesz pytania na forum. Czy tego dostępu do internetu ubędzie jeżeli podepniesz ten komputer na czas instalacji i konfiguracji?

W przypadku wersji testowej (taką wersja jest jeszcze Squeeze), bezsensem jest pobieranie kolejnych płyt instalacyjnych, ponieważ nikt nie daje na nie gwarancji, że na 100% wszystko na nich już działa tak jak powinno. Poza tym, obecnie praktycznie niewiele osób zajmuje się instalacją wersji testowej z płyt instalacyjnych. Wyjątkiem jest wersja netinstall.
Awatar użytkownika
lukasvcf

Na stronie Siduxa wyczytałem, że zrezygnowali z GNOME gdyż powoduje konflikty w niestabilnej gałęzi Debiana. Więc, może właśnie takowe konflikty są w pracach na Squeeze. Piszę pytania z drugiego komputera, a czemu nie mam dostępu do sieci w tamtym? Bo niestety coś się uszkodziło w gdzieździe internetowym i pomimo podłączenia kabla nie działa sieć.
Wydaje mi się teraz, że najrozsądniej będzie zostać na XFCE4 do czasu wydania stabilnej wersji Squeeze, która jak mam nadzieję już niedługo się pojawi.

Edycja:
Rozwiązałem problem z brakującym GNOME na 1 CD. Zmyliła mnie nazwa, więc napiszę co i jak gdyby ktoś miał podobny problem. Z pierwszej płyty jak na razie trzeba instalować wszystko ręcznie, mianowicie X-org, Gnome oraz GDM (Ekran logowania do środowiska graficznego). No właśnie to GDM mnie zmyliło bo wpisywałem:

aptitude install gdm

Przejrzałem więc spis pakietów CD1 i znalazłem odpowiedź. Należy zainstalować GDM przez przez polecenie:

aptitude install gdm3
Niby takie proste bo nowa wersja a jednak.
ODPOWIEDZ