funkcja apt - odblokowanie - Damn Small Linux

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
F4stcod3r

funkcja apt - odblokowanie - Damn Small Linux

Post autor: F4stcod3r »

Chodzi o to, że mam system Damn Small Linux live cd i chcę zamontować dysk Windowsa jednak zanim to zrobię muszę wykorzystać funkcję aptitude, która jest zablokowana. Czytałem gdzieś, że da się odblokować funkcję APT jednak nic więcej na ten temat nie znalazłem. Czy może mi ktoś wyjaśnić jak ją odblokować?

Z góry dziękuję.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

W ogóle to co zamierzasz zrobić? Co masz na myśli używając zwrotu ,,funkcja''? Co wspólnego ma aptitude z montowaniem Windowsa?

Przejrzyj może trochę dział dla początkujących na forum i uściślij swoje oczekiwania odnośnie zaistniałego problemu.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
Najwięcej odpowiedzi znajdziesz w ,,Debian Reference''.
F4stcod3r

Chcę zainstalować ntfs-3g funkcją aptitude, która jest zablokowana w dsl Linux live.
fnmirk
Senior Member

Linuksa masz zainstalowanego na dysku, czy zamierzasz go używać w trybie livecd?
F4stcod3r

Mam zamiar używać go w live cd. Jak miałem Ubuntu zainstalowane na dysku to nie było problemu, a w DSL w live cd nie wiem już co robić.
Tak samo nie mogę za nic zamontować tam dysku z Windowsem.
fnmirk
Senior Member

Damn Small Linux to dystrybucja niezbyt przyjazna dla użytkownika Ubuntu. Nie wiem jak wygląda obecnie jej rozwój. Dystrybucja ta, raczej słabo nadaje się do uruchamiania na obecnych komputerach.
Jeżeli chcesz poznać coś innego niż Ubuntu, a opartego na Debianie, to wybierz sobie:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... we-live-cd

Odpowiedniejszym wyborem będzie Knoppix.
F4stcod3r

A jakiego polecasz Linuksa, który uruchamia się dosyć szybko. Do uruchamiania DSL jest super.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Przepraszam ale czy potrzebujesz systemu do uruchamiania? Wow. Zawsze myślałem, że system operacyjny jest pośrednikiem pomiędzy sprzętem a oprogramowaniem ale widać się myliłem.
Poza tym co to znaczy szybko? Poniżej 30? 20? czy może 10 sekund?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

W trybie tylko do odczytu można zamontować

Kod: Zaznacz cały

mount -t ntfs -o ro  /dev/partycja_ntfs   /punkt montowania 
A innego menadżera graficznego nie masz uruchomionego i chcesz w tym samym czasie instalować coś przez apt-get/aptitude. Ten Linux może nie pozwala zainstalować coś w "pamięci" tak jak pozwalało na to wersja live Ubuntu.
F4stcod3r

Szybki, czyli żeby się włączył szybciej niż jedna minuta. Nie musi on być jakiś ładny graficznie byleby szybko się uruchamiał.
ODPOWIEDZ