Udost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
goska_23
Beginner

Udostępnienie plików/kopiowanie pomiędzy dwoma linuksami

Post autor: goska_23 »

Mam w LAN dwa serwery z Linuksem, jeden to Debian/Lenny drugi Fedora 8.
Chciałabym:
  1. w panelu graficznym,
  2. w trybie terminala z edytorem mc
Kopiować całe duże katalogi pomiędzy tymi Linuksami. Konkretnie to zależy mi na kopiowaniu pomiędzy katalogiem /home fedory a /home oraz mnt/backup1 i /mnt/backup2 Debiana/Lenny (/mnt/backup1 i /mnt/backup2 Debiana są na jego drugim dysku co chyba nie jest istotne).

Czy mogłabym uzyskać wskazówkę co trzeba zrobić aby w tych dwóch trybach (o ile to możliwe) Linuksy widziały swoje katalogi i pozwalały na kopiowanie?
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Polecam zapoznanie się z tematem NFS (Network File System) przy twoich wymaganiach będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.
Oprócz tego może się przydać SCP
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Jeśli chodzi o kopię zapasową danych to dobrym rozwiązaniem jest rsync. Można napisać skrypt do automatycznego kopiowania danych i ustawić regułę dla crona. Inna sprawa jeśli chcesz sam manipulować plikami to wtedy nfs jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jeśli w Linuksy to NFS jest najwydajniejsze jak się wydaje. Tak jak przedmówca napisał, ja bym utworzył jakiś skrypt, który by porównywał zawartość katalogów, tak aby zgrywał tylko równice. Z drugiej strony pewnie już taki program istnieje.
goska_23
Beginner

Post autor: goska_23 »

Zrobiłam NFS wg poradnika http://debian.linux.pl/threads/17873-NF ... tem-plików
Chodziło mi na razie o kilkakrotne "ręczne" skopiowanie z Fedory katalogów ftp i strony www.

Teraz właśnie kopiuję na Debiana do /mnt/backup2 katalogi ftp z Fedory8.
Udostępniłam z Debiana ten właśnie katalog /mnt/backup2.
W związku z powyższym mam takie pytanie. Fedora8 jest systemem, który odziedziczyłam po poprzedniku, jest na razie tak, że parę osób zna hasła do Fedory i czasem sobie tam coś ustawiają w co się nie wtrącam (lub mało jak przy tym jestem) - tak ma na razie być. Chodzi mi o to czym (jak) mogłabym włączać i wyłączać udostępniony na Debianie katalog /mnt/backup2, żeby "udostępnienie" było tylko na czas kiedy robię ręczne kopiowanie, a poza tym żeby dostęp był zablokowany.
Dałam na udostępnienie:

Kod: Zaznacz cały

no_root_squash
bo chodziło o skopiowanie z Fedory. Chciałabym się zabezpieczyć przed tym, że ktoś na cennej kopii na Debianie pogrzebie mi z Fedory.
Chodzi o to, czym można szybko i skutecznie włączać/wyłączać to udostępnienie?
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Zawsze możesz wyłączać NFS jeśli nie chcesz z niego korzystać.

service nfsd stop
oraz uruchamiać jeśli chcesz wykonać kopię zapasową.

service nfsd start
Do wszystkiego możesz sobie oczywiście utworzyć skrypty w cronie: startować NFS, uruchamiać robienie kopii zapasowej, zatrzymywać NFS - co bardzo polecam.
ODPOWIEDZ