Witam.
Mam problem następujący: zainstalowałem dzisiaj Debiana w wersji testowej wraz ze środowiskiem gnome. Następnie, zainstalowałem sterowniki ze strony ati, a teraz chciałem uruchomić program compiz. Problem w tym, że nie chce działać. To wyświetla mi compiz-check:
patryk@debian:~/Pulpit$ ./compiz-check
Gathering information about your system...
Distribution: Debian GNU/Linux (squeeze/sid)
Desktop environment: GNOME
Graphics chip: ATI Technologies Inc RV670PRO [Radeon HD 3850]
Driver in use: fglrx
Rendering method: None
Checking if it's possible to run Compiz on your system... [SKIP]
Checking for hardware/setup problems... [SKIP]
At least one check had to be skipped:
Error: No rendering method in use (AIGLX, Xgl or Nvidia)
Problem też mam z ekranem, ponieważ po instalacji sterowników ekran mi przeskakuje tak jak na Windowsie kiedy nie ma się zainstalowanych sterowników, jak to naprawić?
Po pierwsze: Sprawdź czy masz zainstalowany Fusion-Icon (nie Compiz-Fusion). Jeśli masz zainstalowany Compiz-Fusion to usuń go i zainstaluj osobno Compiza i Fusion-Icon, tylko zainstaluj go z repozytoriów Debiana. Dlaczego? Bo gdy zainstalujesz je z:
deb http://download.tuxfamily.org/osrdebian unstable compiz-fusion-git
deb-src http://download.tuxfamily.org/osrdebian unstable compiz-fusion-git
to pojawią się niespełnione zależności, i trzeba będzie poczekać aż to naprawią. Niemniej jednak dodaj te wpisy do /etc/apt/sources.list żeby stamtąd zainstalować Emerald Theme Manager. Po dodaniu wpisów do pliku i zainstalowaniu compiza i fusion-icon:
Jeśli to rozwiązanie nie pomoże to znaczy, że będziesz musiał zmienić sterowniki na otwarte ATI. Ja się też borykam z podobnym problemem i będę musiał zmienić sterowniki gdyż nie działają mi kompozycje, a sterowniki fglrx niestety nie wspierają kompozycji. Zobacz też czy masz włączoną akcelerację 3D.
Teraz to i mam problem z samym internetem. Na Windows7, Windows XP oraz Ubuntu 9.10 działa, a na Debianie działał tylko dwa dni, teraz już nie chce. Internet z dialogu przez pppoe.
Zamiast się męczyć po prostu zainstalowałem Debiana Squeeze z KDE (wczoraj jeszcze gnome) i jak na razie działa wraz z internetem. Chciałem zainstalować sterowniki otwarte do karty lecz nie mam pliku xorg.conf. Posiadam radeona hd3850 i chciałbym mieć compiz zainstalowany tak aby działał, czy mógłbym prosić o dokładne opisanie kolejnych kroków? sources.list już zamieniłem na wpisy podane na tym forum do mojej wersji systemu. KDE mam już spolszczone.