instalacja unzip
instalacja unzip
sciagnalem debiana etch netinst i pierwsze co chcialem zrobic to skonfigurowac polaczenie sieciowe (neo) zgodnie z waszym poradnikiem. brakowalo mi pakietu unzip, na plycie tez go nie bylo, wiec sciagnalem pod windowsem i przerzucilem z dyskietki na linuxa; wypakowalem i nie wiem co dalej :-P z readme i install duzo sie nie dowiedzialem, probowalem jakichs glupot, kombinowalem z make, make install itd. bez skutku. moje pytanie brzmi: jak to zainstalowac?
prościej z repozytoriów:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install unzip
abcd do instalacji neostrady według poradnika Velmafii nie potrzebujesz unzip'a. Do wypakowania firmware'u użyj tar'a tak jak tam jest opisane. tar jest na płycie netinst.
Zgadza się. Miałem identyczny problem, kiedy instalowałem Debiana koledze i nie wiedziałem jak rozpakować archiwum zip (komenda tar-a podana w instrukcji nie działała). Poradziłem sobie w ten sposób, że pod Windowsem ściągnąłem pakiet deb zawierający unzip, następnie zalogowałem się do linuksa, zamontowałem partycję windowsową i z niej zainstalowałem unzip-a przez Kpackage (nie było żadnych zależności). Potem poszło już gładko.mlyczek pisze:do tego potrzebny mu jest internet, a tego nie ma, bo do zainstalowania neostrady potrzebuje unzip.
Pozdrawiam
ustaw dnsy w /etc/resolv.conf na te tepsowe.abcd pisze:ok, zrobilem wszystko jak w manualu (musialem doinstalowac pakiet ppp) i gdby probuje to odpalic przez pppd call neo albo ifup ppoa to wyrzuca mi "Plugin pppoatm.so loaded." i na tym sie konczy. korzystalem z poradnika umieszczonego na forum+zerkalem na szarp.com.pl :-(
powinien wygladac tak:
Kod: Zaznacz cały
nameserver 194.204.152.34