udev po przej

Pomoc dotycząca instalacji systemu
vaiker

udev po przejściu z wersji stabilnej na testową nie rozpoznaje partycji

Post autor: vaiker »

Instalacja Debiana z płytki netinstall. Następnie instalacja mc, gcc, łatki i libncurses5-dev, wget, pobranie jądra, konfiguracja, kompilacja, instalacja modułów i kopiowanie bzImage, dopisanie do gruba. Restart systemu i wszystko sziała dobrze. Czyli jądro mam skompilowane (musze mieć własne jądro ze względu na jakieś tam urzadzenia, jakich używam, to akurat nieważne). Robię zamianę Lenny na wersję testową w pliku sources.list. Wykonuję:

Kod: Zaznacz cały

apt-get update
wszystko w porządku.

Wykonuję następnie restart systemu (zmieniając w grubie by Moje jądro ładował, a nie to z aktualizacji i informuje mnie system, że nie ma podczas startu /dev/hda3 i fsck nie może go sprawdzić (/dev/hda3 to była partycja /home) oraz:

Kod: Zaznacz cały

give root pasword or Ctrl-D to continue boot
Naciskam Ctrl-D i system się włącza. Polecenie mount pokazuje tylko /dev/hda1, zamontowane jako /, a /dev/hda3 jako /home już nie ma.

W katalogu /dev nie ma hd*, nie ma też /dev/sd* (przed zmianą z wersji stabilnej na testową wszystko działało dobrze). Bawiłem się i z instalacją na zmianę na uuid zamiast liter dysków i z literami dysków, ale to akurat nie ma związku bo i tak i tak system się uruchomi ale nagle giną urządzenia dyskowe z /dev. W ogóle /dev po aktualizacji wydaje się mniejszy. Co może być przyczyną i czego szukać? Żadnych błędów, które mogłyby wyjaśnić nie widzę w systemie. Zupełnie jakby nagle udev przestał działać.

K
toś może coś poradzić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wysłane PW do autora.
giaur
Member

Post autor: giaur »

pobranie jądra, konfiguracja, kompilacja, instalacja modułów i kopiowanie bzImage, dopisanie do gruba.
Radzę kompilować jądro metodą debianową. Jeżeli zrobisz tak jak tu napisałeś, to apt "myśli", że nie ma żadnego jądra w systemie i wtedy aktualizacja może spowodować jakieś problemy. Przykład: aktualizacja wymaga zmian w grub.cfg i ponownego wygenerowania initrd. Jeśli jądro jest zainstalowane jako pakiet, przy aktualizacji stanie się to automatycznie, jeśli nie - sam musisz o to zadbać i jeśli np. konfiguracja gruba musi być inna to musisz sam wiedzieć co zmienić.

Zasadnicze pytanie - czy na jądrze z repozytorium jest ok?
ODPOWIEDZ