Tiling WM z

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
etyre

Tiling WM z ładną grafiką

Post autor: etyre »

Od dłuższego czasu używam openboksa jako domyślnego menedżera okien (i LXDE jako środowisko graficzne), spodobały mi się jednak tzw. Tiling Window Managers, czyli takie menedżery okien jak awesome, wmii itp.

Lubię minimalizm, ale troszkę tęsknię za naprawdę ładnymi obramowaniami okien Metacity (zawsze podobały mi się obramowania z Mac OSX), brakuje mi ich i w openboksie, i jeśli się przerzucę na coś innego niż openbox, będzie brakować i tam.

Stąd też moje pytania: czy istnieją jakieś rozwiązania dla menedżerów okien podobnych do openboksa i w ogóle tych z kategorii ,,tiling window managers'', które pozwalają "ozdobić" okna/obramowania okien? Nawet niekoniecznie musi być do perfekcyjnie działające rozwiązanie (i tak głównie korzystam z klawiatury), zależy mi, żeby po prostu to było (choćby jako sama grafika na samej górze okna, ale to w ostateczności). Czy coś takiego da się wykombinować w plikach konfiguracyjnych? Może inaczej? Wiem, że w openboksie są różne tematy, ale - nie oszukujmy się - nie są tak atrakcyjne graficznie jak te z Metacity.

Dosyć dziwny kaprys, ale lubię mieć szybki, funkcjonalny i estetyczny system. Ostatniego atrybutu coraz bardziej mi brakuje.

I jeśli ktoś używa, niech poleci/odradzi jakiś ,,tiling window manager'' dla użytkownika dużego monitora.

EDIT: znalazłem takie coś, co się nazywa PyTyle, którego mogę używać razem z openboxem. Ale nadal zostaje problem estetyki, tzn. czy mogę jakoś zforkować (czy zrobić cokolwiek innego, byle działało w openboxie) temat z metacity do opbenboxa?

EDIT2: po krótkim teście PyTyle uważam, że nie ma takich możliwości, których bym oczekiwał, więc to rozwiązanie raczej odpada.
ODPOWIEDZ