Praca dyplomowa - Bezpieczenstwo systemu Linux

Wszystko Off Topic
kamil_sade

Praca dyplomowa - Bezpieczenstwo systemu Linux

Post autor: kamil_sade »

Witam.
Dostałem od promotora taki temat pracy: bezpieczeństwo systemu Linux. Nie mam zbyt dużego doświadczenia związanego z tym systemem i stąd moja prośba o pomoc. Pierwszą część teoretyczną mojej pracy chciałbym poświecić podstawowym zagadnieniem związanym z bezpieczeństwem, rodzajami ataków, polityką bezpieczeństwa. Chciałbym również napisać o historii internetu, protokole TCP/IP, modelu budowy OSI systemach IDS, IPS i mam w związku z tym pytanie. Jakie zagadnienia mógłbym jeszcze poruszyć albo czego nie.

Pozdrawiam, sade
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Pisałem na podobny temat, tyle tylko, że konkretnie o zaporze ogniowej. Szczerze mówiąc opisując temat od podstaw i dogłębnie, to aż za daleko się zagalopowałeś. Moja praca miała ponad 120 str. i tylko do IPS doszedłem, którego zresztą sam napisałem. Chciałem opisać Snorta i przeprowadzić parę testów własnych reguł np. na wirusy albo exploid ale to by był już temat na drugi tom.
Tak więc wystarczy tych zagadnień.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Szczerze mówiąc to co wymieniłeś do tej pory wygląda mi na jakieś 120 stron czystej części teoretyczno-opisowej (Grzesiek ciut mnie wyprzedził).

Czy dostałeś od promotora jakieś zadanie na pracę dyplomową?
Czy twoja praca ma się opierać tylko na części opisowej?
kamil_sade

Post autor: kamil_sade »

Witam,
Od promotora dostałem w zasadzie dwa zadania jedno2 drugiej części pracy żeby przedstawić konfiguracje programów które podniosą bezpieczeństwo systemu a w ostatniej części pracy mam skonfigurować firewalla za pomocą reguł iptables. Praca ma mieć około 50 stron więc będę musiał zrezygnować z wielu zagadnięć przedstawionych w pierwszym poście .
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Na pewno nie pisz o historii internetu. To akurat nie jest powiązane z tematem Twojej pracy. Jeżeli to praca inżynierska, to raczej nie wchodź w szczegóły, pisz ogólnie, a zmieścisz się w tych 50-60 stronach.
ODPOWIEDZ