Virtualbox i montowanie obrazu p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
reddgy

Post autor: reddgy »

Witam.
Chciałem sobie przećwiczyć instalację i konfigurację Debiana bo mi się bardzo spodobał, a nie lubię mieć niespodzianek podczas instalacji. Zdecydowałem się na virtualboksa i wszystko przebiegło bezproblemowo do momentu dodawania płyt repozytoriów:

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add
Niestety posiadam netbooka to jako takiego napędu nie posiadam, brak chwilowo pendrive i nie wiem jak zamontować obraz płyty w virtualboksie żeby przy starcie go nie startował i żeby po wpisaniu powyższego polecenia ją wykrył.
Posiadam virtualboksa w wersji 3.2.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dodane:
Witam.
Czy polecenie:

apt cdrom add
działa z obrazem płyty Lenny netinstall? Czy tylko z normalną płytą Debiana CD 650MB?
button
Beginner

Post autor: button »

Po dodaniu w ustawieniach obrazu, po prostu wystartuj maszynę wirtualną i wciśnij F12, wybierz uruchomianie z dysku twardego.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem o co tak dokładnie Ci chodzi.
Virtualbox imituje swoim działaniem zwykły komputer, więc jeśli montujesz w nim płytę do napędu, to działa to tak samo jakbyś wsadził płytę do fizycznego napędu w realnym komputerze.
nie wiem jak zamontować obraz płyty w virtualboksie żeby przy starcie go nie startował
Ale przy starcie czego? Komputera, systemu? Napisz jaśniej trochę co chcesz uzyskać.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

lun pisze:Ale przy starcie czego? Komputera, systemu?
Przy starcie komputera wirtualnego. Rozwiązanie podał button.
reddgy

Post autor: reddgy »

No faktycznie startuje z dysku twardego i płyta jest zamontowana ale przy próbie wydanie komendy:

apt-cdrom add
Wyskakuje coś takiego:

http://yfrog.com/n7zrzutekranuimp

Na zrzucie ekranu widać, że płyta jest cały czas zamontowana w wirtualnym napędzie w VirtualBox i widać też jakiś błąd polecenia.
Macie jakieś pomysły co by tu z tym zrobić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A sprawdziłeś:

apt-cdrom -h
Z jakiego napędu instalowałeś Debiana?
ODPOWIEDZ