B

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
goska_23
Beginner

Błąd podczas uruchamiania /etc/rc5.d - nie dziala serwer www - Fedora8

Post autor: goska_23 »

Mam problem. Podmieniałam myszki i klawiatury pomiędzy komputerami stojącymi obok.
W pośpiechu na serwer z Fedorą8 (serwer www, serwer ftp) zamieniłam na gniazdach mysz z klawiaturą.
Być może też w tym problem, że w czasie pracy serwera została odłączona klawiatura i myszka na gnieździe PS/2.
Teraz w czasie startu wyrzuca błędy w /etc/rc:

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc5.d/mysqld line 72 cannot exetute binary file /etc/rc6.d itp.
Całe mnóstwo tego.

W logach wyczytałam jeszcze:

eth 0 driver is force deth

ifcfg-fedora: Ignoring connection 'System eth0' and its device because NM_CONTROLED was false

Może jest problem z kartą sieciową, który wyniknął jak podmieniałam myszki i klawiatury?

Działa z innego komputera z LAN-u pingowanie na ten serwer Fedory po fqdn i po IP z internetu. Nie działa jak pinguję po IP lokalnym tej Fedory, czyli:

ping 192.168.0.109
Niestety i to jest najważniejszy problem nie można otworzyć z innego komputera dostępu do ftp ani strony www umieszczonej na tej Fedorze.

Bardzo przepraszam, że piszę na forum Debiana ale jestem tutaj od dłuższego czasu i lepiej się orientuję i działam z Debianami, a ta Fedora dostała mi się w spadku i od razu problem.
Bardzo proszę o poradę z naprawieniem dostępu do www i ftp oraz o informację o co chodzi z tym /etc/rc5.d itd?

Uzupełnienie (dodano):
Na razie znalazłam, że w System/Administracja/Kontrola Urządzeń Sieciowych/ stan eth0 jest/był "nieaktywny".
Jak zrobiłam: "Aktywuj" to serwer z Fedorą8 zaczął być widziany w LAN-ie i strona się otwierała.

Problem nie jest rozwiązany docelowo, gdyż przy restarcie serwera problem się powtarza, dalej są te same komunikaty i karta sieciowa jest "nieaktywna".
Trzeba ją ręcznie uaktywnić, aby serwer był widziany w sieci.

Nie wiem gdzie leży problem?
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

W katalogach /etc/rcX.d/ masz skrypty startowe dla danego poziomu uruchomienia systemu.

rc5.d to katalog dla systemu z obsługą X-ów
rc6.d to katalog ze skryptami podczas restartu

0.   System halt
   1.   Single-user mode
   2.   Multiuser, without NFS
   3.   Complete multiuser mode
   4.   User defined
   5.   X11 
   6.   Reboot
Co mówi log: