W pośpiechu na serwer z Fedorą8 (serwer www, serwer ftp) zamieniłam na gniazdach mysz z klawiaturą.
Być może też w tym problem, że w czasie pracy serwera została odłączona klawiatura i myszka na gnieździe PS/2.
Teraz w czasie startu wyrzuca błędy w /etc/rc:
Kod: Zaznacz cały
/etc/rc5.d/mysqld line 72 cannot exetute binary file /etc/rc6.d itp.
W logach wyczytałam jeszcze:
eth 0 driver is force deth
ifcfg-fedora: Ignoring connection 'System eth0' and its device because NM_CONTROLED was false
Działa z innego komputera z LAN-u pingowanie na ten serwer Fedory po fqdn i po IP z internetu. Nie działa jak pinguję po IP lokalnym tej Fedory, czyli:
ping 192.168.0.109
Bardzo przepraszam, że piszę na forum Debiana ale jestem tutaj od dłuższego czasu i lepiej się orientuję i działam z Debianami, a ta Fedora dostała mi się w spadku i od razu problem.
Bardzo proszę o poradę z naprawieniem dostępu do www i ftp oraz o informację o co chodzi z tym /etc/rc5.d itd?
Uzupełnienie (dodano):
Na razie znalazłam, że w System/Administracja/Kontrola Urządzeń Sieciowych/ stan eth0 jest/był "nieaktywny".
Jak zrobiłam: "Aktywuj" to serwer z Fedorą8 zaczął być widziany w LAN-ie i strona się otwierała.
Problem nie jest rozwiązany docelowo, gdyż przy restarcie serwera problem się powtarza, dalej są te same komunikaty i karta sieciowa jest "nieaktywna".
Trzeba ją ręcznie uaktywnić, aby serwer był widziany w sieci.
Nie wiem gdzie leży problem?