Linux na Vaio vpcf - ustawienie rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
tomsonwch

Linux na Vaio vpcf - ustawienie rozdzielczości

Post autor: tomsonwch »

Witam.
Jakiś czas temu nabyłem komputer sony vaio vpcf12m1e, przedstawię krótką specyfikacje:
matryca full hd, gt 330M, i5.
Komputer z fabrycznie zainstalowanym Windowsem7, pooglądałem ten system przez jakiś czas ale nadszedł czas wymienić go na Debiana i tu zaczęły się dziwne problemy, mianowicie:

Cała instalacja bez problemu, środowisko graficzne kde, bodajże 4.4.2 (Sid). Problem polega na tym, że system ustawia taką rozdzielczość lub skalowanie obrazu, że widzę jego niewielką część, dla przykładu napis który powinien być wyświetlany na środku ja widzę niemalże na samym dole ekranu, z prawej strony. Następstwem tego jest fakt, że nie mam możliwości poczynienia żadnych kroków w środowisku graficznym i po części w konsoli gdzie problem również występuje. Naprawdę nie wiem jak się za to zabrać, proszę o jakąś pomoc, wskazówki. Teraz akurat znów niestety siedzę na Windowsie więc nie mam wielkich możliwości grzebania w Linuksie ale problem występuje też we wszystkich livecd jakie ostatnio ściągnąłem, więc jak uda mi się go rozwiązać tam to spróbuje zainstalować znowu Debiana. Mam jeszcze pytanie do osób, które mają Linuksa zainstalowanego na takim właśnie komputerze lub innym z matrycą 1920x1080, jak to wszystko działa i czy miały podobne problemy. Dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ