Witam,
Jakiś czas temu na pewnym portalu społecznościowym powstał bardzo ciekawy pomysł konkursu (został on nawet podany w jednym z tematów na tym forum).
Konkurs dotyczył ogólnej wiedzy na temat systemów UNIX, ale rzeczywistość pokazała że aby wziąć w nim udział, konieczne było posiadanie dosyć dużej wiedzy zarówno z programowania w powłoce, jak i znajomości systemu z każdej możliwej strony (administratorskiej i użytkowej).
Moim pomysłem natomiast jest stworzenie na łamach forum podobnego konkursu, z tym że tematyką przewodnią miałyby być pytania z dziedzin które przydają się w powszechnym użyciu w pracy, w szkole, w domu itp.
Przeglądanie w/w forum pozwoliło mi rozwinąć trochę posiadaną wiedzę i mam cichą nadzieję że podobna inicjatywa na tym forum pozwoli rozwinąć się bardziej mi jak i innym użytkownikom.
Szkielet konkursu jest prosty i na "żywca" skopiowany z tamtego forum, czyli:
autor zadaje pytanie, użytkownik na nie odpowiada i po zatwierdzeniu odpowiedzi przez autora - staje się autorem pytania następnego. Oczywiście odpowiedzi poprawnych może udzielić kilku użytkowników, w takim wypadku liczyć się będzie czas pierwszej poprawnej odpowiedzi.
Zakres pytań jest tak naprawdę nieograniczony, ale pytania powinny zachęcać do myślenia i szukania rozwiązań, a nie zniechęcać do zabawy.
Dodatkowym plusem takiej zabawy jest możliwość stworzenia pewnego rodzaju bazy wiedzy, ponieważ część pytań i zadań w konkursie może się przydać wielu osobom przy rozwiązywaniu ich problemów.
I teraz ostatnie pytanie, czy widzicie sens zabawy w taki konkurs?
Pytam bo pewnie większość z was z racji stażu na tym forum, ma na tym polu więcej doświadczenia. Czy coś takiego kiedyś tu było?
Czekam na wasze komentarze.
Konkurs
lun, nie widzę sensu powielania forum jako takiego. Przecież prawie każdy założony temat na forum to swoisty konkurs poszerzania wiedzy. Porada udzielona pytającemu jest na bieżąco weryfikowana w praktyce. Chcesz doskonalić swoją wiedzę, pomagaj rozwiązywać faktyczne problemy. Przejrzyj np. tematy nierozwiązane i te, w których nie padła żadna odpowiedź.
Nie do końca mogę się z tobą zgodzić.
Nie można udzielić się we wszystkich tematach, ze względu na czynniki zewnętrzne np.: inna konfiguracja sprzętu, brak takiej lub innej aplikacji w użyciu itp.
Uważam że przy dobrym zestawie pytań i zadań, taki konkurs byłby dobrym zestawem ćwiczeń dla każdego.
Poza tym są nieraz rzeczy które nie przyjdą Ci do głowy, a przyjdą innemu użytkownikowi. Prawda jest taka że 90% tematów z forum da się rozwiązać przy pomocy google, ale nie w tym rzecz. Osoby które podejdą do konkursu poważnie, może zamiast googlać rozwiązanie zabiorą się za MAN'a, włączą myślenie i napiszą rozwiązanie na które w normalnych okolicznościach nie mieliby czasu i ochoty
Nie można udzielić się we wszystkich tematach, ze względu na czynniki zewnętrzne np.: inna konfiguracja sprzętu, brak takiej lub innej aplikacji w użyciu itp.
Uważam że przy dobrym zestawie pytań i zadań, taki konkurs byłby dobrym zestawem ćwiczeń dla każdego.
Poza tym są nieraz rzeczy które nie przyjdą Ci do głowy, a przyjdą innemu użytkownikowi. Prawda jest taka że 90% tematów z forum da się rozwiązać przy pomocy google, ale nie w tym rzecz. Osoby które podejdą do konkursu poważnie, może zamiast googlać rozwiązanie zabiorą się za MAN'a, włączą myślenie i napiszą rozwiązanie na które w normalnych okolicznościach nie mieliby czasu i ochoty

Ciężko byłoby coś takiego zorganizować - tak wynika z mojego doświadczenia. Wiele osób ma wiele fajnych pomysłów, ale jak to się kończy to widać, co jest na forum a czego nie ma.
Ja bym raczej skupił się na stworzeniu prawdziwie dobrego FAQ, które czytają po kolei nowicjusze bez problemu zainstalowaliby i skonfigurowali system Debian.
Wracając do tematu, to bardziej realnym konkursem byłby konkurs na najlepszy artykuł, co jest praktykowane na wielu portalach.
Ja bym raczej skupił się na stworzeniu prawdziwie dobrego FAQ, które czytają po kolei nowicjusze bez problemu zainstalowaliby i skonfigurowali system Debian.
Wracając do tematu, to bardziej realnym konkursem byłby konkurs na najlepszy artykuł, co jest praktykowane na wielu portalach.
Wasze racje są niezaprzeczalne, ale zwróćcie uwagę jeszcze na jeden szczegół. Ja np. bardzo chętnie napisałbym na portalu jakiś artykuł o tematyce ogólnej. Jednak z moją znajomością systemów linuxowych, nie mogę zapewnić że rozwiązanie przeze mnie przedstawione będzie optymalne i możliwie najlepsze.
Kiedy jednak dajecie użytkownikom możliwość wypowiedzenia się w zadaniu konkursowym, przegląda go (mam nadzieje) wiele osób które zawsze mogą podać rozwiązanie lepsze. Natomiast na końcu, ostatnie zdanie ma osoba która pytanie zadała (i w trakcie trwania może zweryfikować poprawności i poziom rozwiązań zaproponowanych przez użytkowników). Dlatego też nadal będę obstawał przy swoim :-)
Jako dodatkowy plus podam to, że z najciekawszych zadań (a z założenia mają one dotyczyć zagadnień spotykanych w życiu codziennym) można by stworzyć kilka ciekawych poradników (coś na wzór artykułów jak poradzić sobie z tym lub tamtym).
Kiedy jednak dajecie użytkownikom możliwość wypowiedzenia się w zadaniu konkursowym, przegląda go (mam nadzieje) wiele osób które zawsze mogą podać rozwiązanie lepsze. Natomiast na końcu, ostatnie zdanie ma osoba która pytanie zadała (i w trakcie trwania może zweryfikować poprawności i poziom rozwiązań zaproponowanych przez użytkowników). Dlatego też nadal będę obstawał przy swoim :-)
Jako dodatkowy plus podam to, że z najciekawszych zadań (a z założenia mają one dotyczyć zagadnień spotykanych w życiu codziennym) można by stworzyć kilka ciekawych poradników (coś na wzór artykułów jak poradzić sobie z tym lub tamtym).
Ja tam nie jestem przeciwnikiem, tylko wyraziłem swoje zdanie, jak ja to widzę.
Co do Twojego "optymalnego" rozwiązania to przypomniał mi się pewien dowcip. Podobno nie ma pewniejszego sposobu na wywołanie wojny, niż zamknięcie kilku programistów w jednym pokoju i spytanie o najlepszy styl kodowania
Tak samo jest z Linuksem, można to rozwiązać na wiele sposobów - wydajność często jest porównywalna.
Spróbuj jak sugerował fnmirk zachęcić do czegoś ludzi na blogu (odpowiedzi w formie komentarzy) to szybko zorientujesz się jakie są realia.
Co do Twojego "optymalnego" rozwiązania to przypomniał mi się pewien dowcip. Podobno nie ma pewniejszego sposobu na wywołanie wojny, niż zamknięcie kilku programistów w jednym pokoju i spytanie o najlepszy styl kodowania

Tak samo jest z Linuksem, można to rozwiązać na wiele sposobów - wydajność często jest porównywalna.
Spróbuj jak sugerował fnmirk zachęcić do czegoś ludzi na blogu (odpowiedzi w formie komentarzy) to szybko zorientujesz się jakie są realia.