Internet domowy przesta
Internet domowy przestał działać po połączeniu z siecią bezprzewodową. Debian Squeeze
Problem wygląda następująco, mam w domu przewodowy internet drogą radiową przypisany do MAC adresu karty sieciowej komputera stacjonarnego. Ostatnio jednak przerzuciłem się na laptopa, do którego tenże internet podłączyłem. Zainstalowałem na nim Debiana i internet działał od razu po instalacji. Jednak kiedy połączyłem się na uczelni z siecią bezprzewodową, po powrocie do domu system nie widzi połączenia przewodowego. Próbowałem dodawać, edytować sieci, adres MAC, itp., zarówno graficznie i w /etc/network/interfaces ale nic nie przywraca internetu do życia.
Proszę o jakieś sugestie.
Proszę o jakieś sugestie.
Chodziło mi oczywiście o to, że radiówka, ale podłączona kablem prosto do komputera.
A /etc/network/interfaces wygląda tak:
A /etc/network/interfaces wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 10.5.4.12
netmask 255.255.255.0
network 10.5.4.0
broadcast 10.5.4.255
gateway 10.5.4.1
dns-nameservers 10.5.4.1
dns-search dom
hwaddress ether 00:0B:6A:8F:7F:19
A próbowałeś w momencie gdy nie możesz się połączyć z siecią przewodową wykonywać polecenie:
?
/[I]etc[/I]/init.d/networking [I]restart[/I]
A firewall tzn. iptables nie blokuje? Ja kiedyś jak nie miałam jeszcze rutera i udostępniałam połączenie na drugi komputer przez "główny", (oprócz normalnego użytkowania pracował też jako ruter i serwer dhcp3) to właśnie iptables mi blokował połączenie dopóki po starcie systemu nie zrestartowałam iptables ręcznie komendą.
Po prostu nie wczytywał mi automatycznie po starcie zmian do konfiguracji, które wprowadziłam w konfigu aby przepuszczał połączenie.
Może i u Ciebie coś podobnego się dzieje z firewallem?
Pomocne polecenia były u mnie jeszcze:
i ustawienie wartości MTU na 1500:
Konfiguracja sieci:
i konfiguracja DNS:
I przyjrzyj się tym dwóm ramkom z ustawieniem sieci ("ip ustawione na sztywno" zamiast przydzielania przez dhcp) i konfiguracja itables z udostępnianiem połączenia (forward):
http://debian.linux.pl/threads/20564-Ud ... y-ethernet
Może coś Ci zaświta co może być nie tak u Ciebie i uda się naprawić sieć.
/etc/init.d/firewall restart
Może i u Ciebie coś podobnego się dzieje z firewallem?
Pomocne polecenia były u mnie jeszcze:
ifconfig
/etc/init.d/networking restart
/etc/init.d/dhcp3-server restart
ifconfig eth0 mtu 1500
/etc/network/interfaces
/etc/resolv.conf
http://debian.linux.pl/threads/20564-Ud ... y-ethernet
Może coś Ci zaświta co może być nie tak u Ciebie i uda się naprawić sieć.