[+] Usuwanie wpisów w menu paska zak

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Tarna

[+] Usuwanie wpisów w menu paska zakładki aplikacje

Post autor: Tarna »

Witam.
Mam problem z usunięciem paru wpisów w menu aplikacje z paska zakładki aplikacje.
A dokładniej historia wygląda tak:
  1. Zainstalowałem system, wine i k3b (i powstała mi zakładka ,,inne'', w której to wylądowały wszystkie śmieci z KDE).
  2. Programy instalowane poprzez wine tworzyły swoje odnośniki w gałęzi wine (to bez problemu udało się usunąć) ale też jakimś cudem tworzyły się odnośniki w gałęzi inne.
No i tu mam problem, po usunięciu pakietów wine usunąłem wszystkie niepotrzebne śmieci z menu aplikacje jednak nie mogę usunąć z gałęzi aplikacje->inne właśnie tych programów instalowanych poprzez wine.
Usuwałem metodą prawym przyciskiem myszy (PPM) na pasku -> edytuj menu... -> PPM usuń, jak i wyczyściłem ./config/menus jednak w gałęzi inne wszystko pozostało.
Oczywiście mogę to ukryć dając ukryj w edycji jednak chciałbym to usunąć.

Osobiście podejrzewam, iż cała tą gałąź menu inne jest brana z jakiś ustawień menu lub programów KDE jednak już nie wiem gdzie te cuda można edytować (nie mam całego KDE tylko to co się z automatu dowiązuje do k3b podczas instalacji).

Proszę pomóżcie wyczyścić listę menu.
Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zajrzyj do katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/home/nazwa_użytkownika/.local/share/applications/
Tarna

Post autor: Tarna »

Strzał w dziesiątkę - wszystkie śmiećki usunięte.
dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ